Прибраха 122-милиметровата гаубица в хангар. Предстоят козметични процедури
Прибраха 122-милиметровата гаубица в хангар. Предстоят козметични процедури / Darik News
Прибраха 122-милиметровата гаубица в хангар. Предстоят козметични процедури
67991
Прибраха 122-милиметровата гаубица в хангар. Предстоят козметични процедури
  • Прибраха 122-милиметровата гаубица в хангар. Предстоят козметични процедури

122-милиметровата гаубица, която военното министерство дари на община Димитровград, вече е в с. Голямо Асеново и е прибрана в хангар там. Тя тежи близо 3 тона и бе извозена с общинския автопаяк от база на министерството в Сливен, като преди това е била обезопасена. По искане на инициативен комитет от село Голямо Асеново ще бъде поставена в центъра на мемориален комплекс там. За целта местният парламент вече прие решение, като отпусна и средства. Такива са събрали и от инициативния комитет на селото, в който е и бизнесменът Митю Вълчев, който също подпомага реализирането на идеята.

Предстои тежкото въоръжение, използвано по време на Втората световна война, да претърпи козметични процедури- ще изчистим ръждата, ще го боядисаме и ще сменим гумите, посочи кметът Иво Димов. Той изрази готовност да подкрепи и намерението на местните читалища да уредят музейни кътове и експозиции на открито с бойно снаряжение, оръжия, свързочна техника, палатки, леко стрелково оръжие, артилерийски системи, както и боеприпаси към тях, от периода 1878-1945 г., документални филми с киномашина и фотоизложби за бойни събития от посочения период. Такова искане асоциацията им отправи към министерството на отбраната. Отговорът му гласи, че министерството може да предостави безвъзмездно искания арсенал от посочения период само след писмо от община Димитровград, която да финансира транспортирането от регионалните складове в Ямбол, Разград или Балчик, където се съхранява старото военно оборудване. В случай, че изберете подходящи за целите ви вещи, е необходимо да бъде отправено искане от кмета до министъра на отбраната, като в него те бъдат описани с конкретните им идентификационни номера, уточняват от военното министерство.

 

Нямам нищо напротив, ако читалищата аргументират искането си и ми го предоставят, тъй като до момента не разполагам с него, посочи кметът Иво Димов. Чуйте го в приложения файл.