Усилена жътва: прибират ечемика, житото и рапицата
Усилена жътва: прибират ечемика, житото и рапицата / Радка Минчева, архив
Пожарната: 1 200 машини годни за жътвата в Хасковско
93925
Пожарната: 1 200 машини годни за жътвата в Хасковско
  • Пожарната: 1 200 машини годни за жътвата в Хасковско
С настъпването на летния сезон се увеличава рискът от възникване на пожари в горски и земеделски фонд, припомни в студиото на Дарик-Хаково тази сутрин инспекторът от Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“-Хасково Тенчо Атанасов. Само през лятото на 2016 г. в Хасковска област пожарите в горски и земеделски фонд с материални щети са 56, при които са били унищожени 33 000 дка. Най-голям проблем в региона обаче, от последните 2 години е почистването на пасищата, при което е и най-големият процент пожари, коментира Тенчо Атанасов. Той посочи, че единият от факторите е, че периодът, в който това трябва да стане по регламент е най-пожароопасния за областта- от 15 юли до 15 септември.

Рисков период за възникване на пожари в земеделски фонд е и жътвената кампания, чийто старт скоро предстои, отчете още той. 424 000 дка са засетите тази година в област Хасково зърнени култури, като миналата година са били 550 000 дка. Най-големият процент пожари възникват заради неизправна земеделска техника, посочи още Тенчо Атанасов. Около 3 000 са в региона машините, които се водят, но реално в жътвената кампания се ползват около 1 200, като за тях миналата година след съответните проверки са издадени около 30 становища, че са годни да участват в жътвата. Толкова са и тази година машините и становищата, коментира още Тенчо Атанасов.

И през този летен сезон регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” ще работи с над 200 души щатен състав и около 40 пожарни автомобила, като доброволните отряди са 4. Най-важна от всичко е превенцията, коментира още Тенчо Атанасов. Чуйте го в приложения файл.