/ БТА
Възстановяването на целостта на Паметника на незнайния воин ще започне по най-бързия начин. "До дни чакаме експерти, които ще се заемат със задачата", това каза на извънреден брифинг кметът на Хасково Станислав Дечев. Изявлението бе по повод инцидента с един от символите на южния областен център.

Припомняме, че паметникът на Незнайния войн, който е един от символите на Хасково,  осъмна днес без главата на един от четиримата войници в скулптурната композиция в долната част на паметника.

БТА

Установени са извършителите, които са деца на 6-8 години. Самата глава на война е налична и е прибрана в Регионалния исторически музей, уточни той. Дечев нарече постъпката "обругаване, което е изключително унизително и грозно".

БТА


Той смята, че ролята на всички нас, възрастните, е да дадем всичко от себе си, за да възпитаме правилно децата си и да ги научим да уважават паметните знаци с цялото си сърце, така че вината е на възрастните. 

В отговор на въпрос кметът посочи, че по законов път предстои да се стигне до родителите за евентуално търсене на отговорност. Дечев предупреди още, че зачестяват и проявите на вандализъм в новостроящия се парк над бившия Дом на народната армия и в тази връзка ще бъде предприета мащабна акция по опазване на града. 

БТА