/ iStock
Представителите на правопритежателите на 30 международни търговски марки показаха пред митнически инспектори от централното управление и  териториалните дирекции на Агенция „Митници“ в Пловдив, Бургас, Варна, София и Русе, специфичните белези на оригиналите, по които те се отличават от фалшификатите, съобщиха от пресслужбата на митническото звено на Агенцията в Свиленград.

Семинарът се проведе в пограничния южен град. В него се включиха и полицейски служители от различни структури в МВР, както и прокурори, уточниха от пресслужбата.

Практическия форум бе под егидата на Международната асоциация за защита на интелектуалната собственост – REACT и организиран от адвокатско дружество "Турку, Таджер и Турку", който е член на REACT.

След спецакция: Разбиха голям склад с фалшиви стоки в столицата (СНИМКИ)

В него за действия по разпознаване на оригиналните брандове и за последващите действия при идентифициране на фалшиви стоки, носещи логото или името на популярни марки, бяха обучени общо 80 служители от лектори на Департамента по правосъдие на САЩ и Световна митническа организация.

Свиленград е избран за провеждане на семинара, тъй като няколко поредни години REACT посочва Граничния контролно- пропускателен пункт „Капитан Андреево“ на второ място сред граничните пунктове в световен мащаб по задържане на фалшиви стоки, имитиращи марки на членовете на организацията.

На подобен семинар преди девет години служителите на митницата в Свиленград бяха обучени да разпознават оригиналите на 20 световноизвестни марки. Тогава от световноизвестната фирма "Lacoste" звеното в Свиленград получи благодарствено писмо за професионалната работа на митническите инспектори при прилагането на граничните мерки за защита на интелектуалната собственост.


Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Кореспондент на БТА в Хасково Красимира Славова