/ Агенция
Задържаха над 4400 фалшиви стоки на Митница Русе при проверки през първите 20 дни на ноември.

Проверявани са различни по вид превозни средства – автобуси, микробуси, леки автомобили и камиони. По време на проверките водач на автобус е спрян на два пъти със стотици парфюми и облекла – „подаръци“ за близки и роднини.
 
На 3 ноември на ГКПП Видин е
спрян за проверка излизащ от страната товарен автомобил, управляван от български гражданин. Шофьорът е представил документи, удостоверяващи, че превозва флорална вода. Митническите служители извършват проверка, при която вместо флорални води в товара намират 2405 парфюма, за които възникват съмнения за неправомерно използване на защитени търговски марки. Парфюмите са задържани.
 
Само няколко дни по-късно, на ноември на Дунав мост край Русе митническите инспектори са извършили щателна митническа проверка на турски автобус на изход от Република България. В личния багаж на шофьора, турски гражданин, установяват 148 парфюма, които не са били декларирани по надлежния ред. Водачът обяснил, че превозва парфюмите към Румъния за подаръци.
 
На 15 ноември автобусът със същия водач отново са спрени за проверка. Митническите инспектори намират в личния му багаж още 200 парфюмерийни и козметични изделия. При инспекцията е проверен и румънски гражданин, пътник в автобуса. В багажа му са намерени 116 козметични продукта. Всички стоки са иззети. На водача и пътника са издадени актове за установяване на административно нарушение.
 
Отново на 15 ноември ГКПП Русе митническите служители задържат при две проверки общо 329 текстилни изделия - якета и суитчъри, за които има съмнения, че нарушават права върху интелектуалната собственост.

Иззеха голямо количество фалшиви перилни, почистващи препарати и медикаменти на „Капитан Андреево“
 
При първия случай са открити 84 броя якета и суитчъри при проверка на лекотоварен автомобил, управляван от български гражданин. Във втория случай инспекторите се натъкват на 245 текстилни изделия при проверка на автобус на изход от България. Дрехите са опаковани в пет чувала, които са собственост на пътник в автобуса. Собственикът е обяснил, че е закупил стоките от Турция, но не ги е декларирал по надлежния ред. Текстилните изделия са задържани, а нарушителите са санкционирани с актове.
 
На 17 ноември на Дунав мост край Русе е спрян за проверка автобус, излизащ от държавата. В личния багаж на шофьора митническите инспектори намират 113 недекларирани козметични изделия – парфюми и тоалетни води и 32 чифта спортни обувки на известни марки. Шофьорът използва често срещаното обяснение, че е закупил и пренася стоките за подаръци. Недекларираните стоки са задържани, а на водача е съставен акт по Закона за митниците.
 
1060 спортни екипи задържаха митническите служители на Дунав мост край Видин на 20 ноември. При проверка, извършена на микробус на изход от България водачът е представил транзитна митническа декларация и други документи, съпровождащи превозваната стока. Инспекторите извършват физическа проверка на товара, при която установяват, че върху анцузите са зашити парчета плат, които прикриват избродирани и залепени лога и символи на защитени търговски марки. „Марковите“ спортни екипи са задържани.