/ Агенция
Фалшивите стоки – чанти, панталони, блузи, парфюми и други артикули, носещи неправомерно логата на световноизвестни брандове, са задържани в рамките на извършени четири проверки на Дунав мост - Видин и Дунав мост - Русе.

Нарушенията са установени в рамките на съвместната операция по противодействие на контрабандата, в която участват смесени екипи от ГД „Гранична полиция“, ГД „Борба с организираната престъпност", Агенция „Митници“ и Национална агенция за приходите.

Най-голямото количество – 54 433 текстилни изделия от 28 различни търговски марки, повечето от които луксозни, са задържани на 21 май в района на гранична зона  Дунав мост-Видин. На изходящо трасе за камиони пристига товарна композиция, управлявана от турски гражданин, на път от Турция за Полша. По документи в камиона били превозвани различни видове дрехи, но при разтоварването на стоките и предприетия физически контрол, товарът бил задържан заради съмнения за нарушаване на правата на интелектуалната собственост.

Митничари откриха заготовки за кутии за фалшиви цигари вместо латексови ръкавици

При други три проверки на автобуси, пътуващи за Румъния и Молдова, осъществени на 16 и 17 май в граничната зона Дунав мост-Русе,  също били установени „маркови“ стоки. 565 текстилни изделия били открити в багажа на стюард, турски гражданин. Мъжът е заявил, че стоките са негови, но не ги е декларирал, нито е представил придружителните документи за тях, съгласно законодателството. Дрехите са иззети, на мъжа е съставен акт.

Общо 1625 артикула - шапки, блузи и парфюми, носещи логата на световни брандове, са иззети и от представен от шофьор на автобус личен багаж. Турският гражданин е признал, че ги пренася в нарушение, с цел търговия. Фалшификатите са иззети, на мъжа е съставен акт.

При друга проверка, в багажа на пътник – турски гражданин, са установени общо 326 артикула -  чанти, мъжки панталони и дънки, също обозначени с лога на търговски марки. Пътникът е заявил, че не ги е декларирал, тъй като не знаел за това си задължение. „Марковите“ артикули са задържани, а на пътника е съставен акт за установяване на административно нарушение.


Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня