Обсъждане на два кредита за Водния проект обявява кмета на Димитровград
Обсъждане на два кредита за Водния проект обявява кмета на Димитровград / DarikNews, Архив

Публично обсъждане за кандидатстване за кредити за финансиране на одобрения проект „Реконструкция и доизграждане на канализационна мрежа на град Димитровград- Десен бряг” по Оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г.” обявява за понеделник- 17 февруари, от 17 часа, в зала „Гросето” кметът Иво Димов. Предназначението на кредитите е за изпълнение на дейностите по проекта: реконструкция на главните канализационни колектори за отвеждане на отпадъчните води  на град Димитровград - Десен бряг. 13 010 570,24 лв. е общата му стойност, като безвъзмездната финансова помощ е 12 414 686,12 лв., а задължителният финансов принос на общината – 595 884,12 лв. Начините за финансиране са чрез авансови и междинни плащания от страна на управляващия орган на програмата и два кредита от фонд ФЛАГ - мостови кредит до 2 281 460 лв. и кредит за съфинансиране на собственото участие на общината в размер до 595 884 лева., е записано в обявата за обсъждането. До 2 281 460 лева максимален размер и вид на дълга краткосрочен, поет с договор за общински заем, при срок за погасяване до 12 месеца  с възможност за предсрочно погасяване изцяло или на части без такса, предлага кметът. Посочените източници за погасяване на главницата са плащанията от оперативната програма, а лихвата- със собствени средства на общината при максимален годишен лихвен процент шестмесечен EURIBOR плюс максимална надбавка от 4,715 %. Начините за обезпечение са учредяване на залог върху вземанията на общината по договора за безвъзмездна помощ  и върху собствените й приходи.

Предложението за кредит за осигуряване на задължителния финансов принос и допълнителен собствен принос на общината е той да бъде в размер до 595 884 лв., дългосрочен дълг, поет с договор за общински заем, със срок на погасяване до 36 месеца от подписване на договора с възможност за предсрочно погасяване изцяло или на части, без такса за предсрочно погасяване, източник за погасяване на главницата и лихвата– от собствени бюджетни средства при същия максимален годишен лихвен процент. Кредитът да бъде обезпечен с учредяване на залог върху собствените приходи на общината, предлага още кметът.

 

Проектът е разработен от Община Димитровград, а материалите са на разположение всеки работен ден от 8.30 до 17 часа в административната й сграда на бул. Раковски 15, стая № 86.