монумент в Хасково
монумент в Хасково / Дарик радио, Хасково
Готова е документацията за обществена поръчка за ремонт на постамента на статуята на св. Богородица, съобщиха от кметството и уточниха, че стойността на поръчката е за 48 127 лева. Документите  са изпратени в  Агенция за обществени поръчки и очакваме до следващата седмица поръчката да бъде публикувана на сайта на общината.

Има получени оферти от Петър Александров, син на автора на статуята, за цялостно обследване, почистване и фугиране на монумента за 25 946лева, така също за хидрофобизацията на фигурата  за 14 560 лева.

Двете дейности са наложителни според скулптура и строителните специалисти, защото в момента през фигурата преминава вода, която се стича в параклиса в основата. За да се извършат тези дейности технологията изисква температурата да е над 18 градуса и да не вали. До пролетта  се очаква да приключи процедурата на обществената поръчка за избор на изпълнител на ремонта на постамента.  Идеята е двете дейности да се извършват паралелно, защото и за двете е необходимо изграждането на скеле около монумента.

Параклисът под монумента е затворен за посетители до приключване на ремонта с цел безопасност.