Новости около издаването на краткосрочни визи за чужденци в България
Новости около издаването на краткосрочни визи за чужденци в България / netinfo

От 10 юли поканите-декларации за издаване визи за краткосрочно пребиваване на чужденци в Република България се заверяват в група “Миграция” към Областната дирекция на полицията, съобщават оттам. Това предвижда нова наредба за определяне на визовия режим, влязла в сила на 10 юли тази година. Такива визи се издават на чужденци от държави, които не са членки на ЕС.

Поканата-декларация, изготвена от физическо лице с цел частно посещение на чужденец в България, се изготвя по образец, предоставен от МВР. Тя се заверява от нотариус и от органите за административен контрол на чужденците. Трябва да се представят и следните документи: декларация за имотно състояние на канещото лице; удостоверение за доходи, издадено от местоработата на канещото лице, или копие от данъчна декларация по чл. 50 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица за предходната година, с входящ номер от съответната териториална дирекция на Националната агенция по приходите.

За изготвянето на покана-декларация от физическо или юридическо лице, извършващо дейност по Търговския закон, за издаване на виза за краткосрочно пребиваване с цел бизнес отношения трябва да се представят удостоверение за актуално състояние на юридическото/физическото лице, издадено от Агенцията по вписванията със срок на валидност до 3 месеца и копие от данъчна декларация на канещото лице за предходната година. Същите документи се изискват и за юридическо лице, регистрирано по Закона за юридическите лица с нестопанска цел, за издаване на виза за краткосрочно пребиваване с цел бизнес отношения, като удостоверението за актуално състояние на юридическото лице трябва да бъде издадени от съответния окръжен съд.

За покана-декларация от представителство на чуждестранно юридическо лице, регистрирано по Закона за насърчаване на инвестициите, трябва да се представят сертификат за актуално състояние на представителството, издадено от Българската търговско-промишлена палата и копие от удостоверение за регистрация в съответната териториална дирекция на Националната агенция по приходите.

За заверка на поканите-декларации се заплаща такса съгласно Тарифа № 4 за таксите, които се събират в системата на Министерството на вътрешните работи.