Към засегнатите от водната криза райони, ще бъдат изпратени 160 000 литра минерална вода
Здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов обяви, че пробите от канала на река Марица, от който при водопой загинаха 28 крави, са показали, че има високи стойности на нитрати, нитрити и амониев азот, предава NOVA.

Установено е веществото, отровило кравите край Димитровград


Министърът на околната среда и водите Емил Димитров уточни, че завишението в канала е било 350-360 пъти над нормите. „Тази вода не изтича с такива превишения в Марица.

Показанията надолу по течението са чисти. След инцидента, от канала са взети проби четири пъти и в момента там тече чиста вода”, уточни още министърът. „Имаме предприятие, което произвежда торове. Намерили сме част от торовете, където са умрелите животни. Притесненията ни бяха да няма пестициди, които да влияят на реката, но досега такива не са открити”, обясни още Димитров.

Днес ще бъде пуснато захранването към осем села. „Водата, която ще започне да чете по чешмите на всички хора, може да се използва само за битови нужди. Не може да се употребява за готвене.

ВАП възложи проверка за замърсяване на водите на река Марица

След като бъде пусната, ще минат органите на РЗИ, за да вземат проби от всяка чешма. Когато докажем, че водата е абсолютно безопасна, тогава ще дадем разрешение на хората да започнат да я ползват и за питейни нужди”, уточни здравният министър.  

Първи от 5-те засегнати общини вода ще има в селата край Димитровград - още днес. „Най-късно до края на деня ще сме готови с разрешението за пускането на водоподаването от всички водовземания, ако пробите са добри”, каза още проф. Ангелов. 

Към засегнатите от водната криза райони, ще бъдат изпратени 160 000 литра минерална вода.  Разследване трябва да установи как точно отровата е попаднала във водата, след което следват санкции.
nova.bg