Екокриза с водата на река Марица. Работата на терен продължава. Екослужбите в района са под тревога по сигнал за замърсяване, предава NOVA.

В понеделник няколко селскостопански животни умряха минути, след като пили от реката. Заради инцидента е спряна водата на 51 населени места. "Вчера през деня краварят прибра животните.

Екослужбите на крак заради предполагаемо замърсяване на река Марица (ВИДЕО)

Те пият вода от това място всеки ден. Според краварят 10-15 минути
, след като са пили вода, животните са умрели. Никога досега не са умирали животни така масово", сподели животновъдът Стоян Господинов, чиито животни загиват. Той заяви, че ще чака експертизите и ще си търси правата.

Директорът на главна дирекция "Пожарна безопасност" Николай Николов пристигна на място късно вечерта в понеделник. "Колегите, които водят досъдебното производство, ще кажат какво точно се е случило.

Вече има доста събрана информация. Кризисният щаб и Общината направиха всичко възможно, за да не се предизвика паника, която е напълно възможна заради гледката.

Очакваме след 10:00 часа да излезе първичният анализ на пробите, за да разберем какво точно се е случвало. Хубавото е, че не е намерена умряла риба по течението на реката", обясни той.

Областният управител Стефка Здравкова обясни, че водопадаването към всички 50 места, към които то е спряно, ще бъде подновено, след като излязат пробите на питейната вода.

Работната версия за отравянето е наличие на пестициди - фосфорни органични съединения, които се използват за почистване. „Съгласно законодателството, след установяване на причината за смъртта на животните, ще бъде взето решение какъв финансов инструмент да бъде ползван за обезщетение“, коментира пред журналисти изпълнителният директор на БАБХ проф. д-р Паскал Желязков, който посети мястото на инцидента и лично разговаря със стопанина.

"Спряно е водопадаването към 30 кладенци по поречието на река Марица. Взети са проби. Към настоящия момент знам, че няма опасност за живота и здравето на хората. Изследването и взимането на проби продължава и в момента", обясни здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов и подчерта, че там където питейната вода е спряна, ще бъдат изпратени водоноски.

Тези проби са различни от тези на водата. Работната версия за отравянето е наличие на пестициди - фосфорни органични съединения, които се използват за почистване. А в понеделник късно вечерта в Районното управление за разпит е бил извикан прокуристът на завод "Неохим". Той заяви, че не може да коментира случилото се и тепърва ще се извърши вътрешна проверка.
nova.bg