Състав на Окръжния съд в Хасково определи мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо 47-годишен мъж с българско и турско гражданство, като предполагаем извършител на контрабанда на самоделни оръжия и празни пълнители през Граничния контролно-пропускателен пункт "Капитан Андреево", съобщиха от съдебната палата.

На 15 ноември Марин Маринов бе арестуван на пункта, след като в микробуса, в който той пътувал сам от Турция за Германия, бяха открити 35 пистолета в естествени кухини на превозното средство. Установено бе, че те са годни за употреба.

Задържаха контрабандни пистолети на „Капитан Андреево“

Според съда, тезата на обвиняемия, че според него това били газови пистолети, а не огнестрелни, се явява защитна. Налице е опасност лицето да се укрие, както и да извърши друго престъпление. Обвиняемият е български гражданин, но има двойно гражданство, постоянно живее на територията на Турция, няма трайни връзки с територията на България към настоящия момент, са сред мотивите за наложения способ за процесуална принуда.

Той може да бъде обжалван или протестиран пред Пловдивския апелативен съд, уточняват от съда в Хасково.

Предишният случай на контрабанда на оръжие и боеприпаси през "Капитан Андреево" бе на 8 август т.г. Тогава в лек автомобил на 35-годишен турски гражданин бяха открити пистолет и патрони за него.

БТА