На Велики четвъртък се боядисват яйцата
На Велики четвъртък се боядисват яйцата / Darik News, архив

Велики четвъртък, най-важният ден от Страстната седмица и първият преди празника Възкресение Христово, в които според традицията се боядисват яйца.

Първото яйце трябва да бъде червено. С него се прави кръстен знак върху челата на децата, а после и на всички останали от семейството.

Това яйце се оставя настрана от другите и се подменя с миналогодишното, което досега е стояло в къщата, за да носи здраве, радост и щастие на нейните обитатели.

В Хасково от 14 часа в Дневния център за възрастни хора на ул. "Г. Кирков" ще бъде открита Великденска кулинарна изложба. Половин час по-късно, в градинката до общината децата ще боядисват яйца. На същото място ще бъдат дооформени и фигурите от Великденската украса на Хасково, съобщават от администрацията.

Червените яйца - символ на Христовата мъченическа кръв

На Велики четвъртък се подновява квасът и се замесва тестото за великденския хляб. Той носи най-разнообразни названия по територията на цяла България - великденски кравай,богова пита, кошара, харман, квасник, яйченик, плетеница или кукла.

Обикновено се украсява с нечетен брой червени или бели яйца и с усукано около тях тесто. Жените приготвят и по-малки великденски хлебчета, с по едно червено яйце в средата, които се дават на първия гостенин, на кумовете и на роднини.

У нас по традиция на Велики четвъртък се замесват и козунаците за празника. Козунакът е сладък обреден хляб, който символизира тялото на Исус Христос, така, както боядисаните в червено яйца - кръвта му. Обикновено козунакът се прави в кръгла форма и се украсява с плетеници, като в средата се слага също червено яйце.