/ Агенция "Митници"

Отклоняване от митнически режим „Транзит" на 1200 кг тютюн за наргиле на стойност около 600 000 лв. разкриха митническите служители на ГКПП-"Капитан Андреево".

Хванаха фалшиви маркови етикети

Акцизната стока е открита в товарен автомобил с латвийска регистрация. Камионът е пристигнал на митнически пункт Капитан Андреево на трасе „Изход товарни автомобили", управляван от латвийски гражданин. Шофьорът на камиона е декларирал, че превозва от Латвия за Турция през България 24 пакета, съдържащи по 50 кг тютюн за наргиле с общо нетно тегло 1200 кг, както и друга стока, за които е представил фактура и транзитна декларация.

В тайник на автобус намериха парфюми и обувки менте

При последвалата митническа проверка на превозното средство и товара със специализирана рентгенова апаратура, митническите служители откриват индикации за несъответствие на съдържанието с декларираните стоки. Извършена е физическа проверка, при която митническите служители установяват, че в товарното помещение на камиона е налице останалата стока, но липсва декларирания тютюн за наргиле, т.е. тютюнът за наргиле е отклонен от митнически  режим  „Транзит".

Срещу шофьора на камиона - латвийски гражданин, е съставен акт за установяване на административно нарушение. Товарният автомобил е задържан като средство, послужило за извършване на нарушението.