Мобилен филтър ще чисти водата в с. Николово
Мобилен филтър ще чисти водата в с. Николово / netinfo

Още днес се очаква в хасковското село Николово да бъде монтиран мобилен филтър, който ще чисти мангана от питейната вода в селото. Това потвърди пред Дарик шефът на ВиК- Хасково Петко Стойчев. Тази седмица стана ясно, че стойностите на манган във водата на Николово са 44 пъти над здравните норми и затова водата не трябва да се пие и да се ползва за готвене.

Мобилният филтър, който ще заработи днес ще издържи около година - две. През това време от кметството на селото ще трябва да изработят проект, с който да кандидатстват за изграждането на пречиствателна станция тип "обезманганителна". Вариантът за търсене на нов водоизточник е безмислен, а мобилният филтър, ще струва на водното дружество около 15 000 лева. Засега обаче от ВиК няма да превеждат пари, докато не се уверят дали ще има ефект от него. Това ще стане ясно след около месец.

Проблемът с високите стойности на манган във водата на село Николово съществува повече от 10 години, а днес от РЗИ информираха, че високи стойности на манган са засечени и във водата на селата Брягово и Българин.