Мистерия около нафтата от чешмите на граничен пункт Капитан Андреево
Мистерия около нафтата от чешмите на граничен пункт Капитан Андреево / netinfo

Миришещата на нафта вода, която вече дни наред тече от чешмите на граничен пункт Капитан Андреево не се дължи на ремонта на пункта. Това съобщиха за Дарик от Министерството на финансите. Модернизацията на пункта се осъществява по договр, по който възложител е министерството.

Преди дни, когато от чешмите на пункта потече нафта, се изразиха опасения, че това се дължи на ремонтните дейности. Оказа се, че не е така. От министерството съобщиха, че е сформирана работна гурпа от експетни и проектанти по ВиК, инжеунери и геолози, които са разгледали на място обекта. Становището им е, че появилият се мирис на нафта, не се дължи на извършваното в момента строителство.

Реконструкцията на ГКПП Капитан Андреево се извършва в рамките на проект за подобряване на инфраструктурата на граничните пунктове, финансиран от Световната банка. Подобренията предвиждат освен реконструкция на сгради, но и изгрлаждане на изцяло нова подземна инфраструктура за водоснабдяване, канализация, електрическа и други мрежи.

В рамките на извършвана реконструкция на граничния пункт са предприети всички възможни мерки за подобряване качеството на водата до включването на новата водопроводна мрежа. В момента мириса на нафта е почти изчезнал, съобщават още от Министерството на финансите.