Мезек- родно село на Спартак?
Мезек- родно село на Спартак? / netinfo
Легенда, според която свиленградското село Мезек е родното село на Спартак бе представена днес на двудневна кръгла маса, част от проект „Развитие на културното наследство на община Свиленград- чрез възстатновяване на крепостта в Мезек”. За поверието по време на презентация за туристическите ценности на района разказа журналистът Елена Митева.

Нейното представяне е изготвено с помощта на местния жител Сребрьо Сребрев. Митът, че Спаратак е от Мезек и когато е бил малко дете със семейството си и още хора от селото са се изместили към поречието на Струма е предавано от поколение на поколение и до днес в рода му.

По думите на Митева това може би трудно ще се докаже, предвид че е разказ на местните жители на Мезек, но и в брой на списание „Български войн” е поместено мнение, че Мезек е била тракийска столица, а самия Спартак е роден в тази столица.

Така представеният факт остана без коментар и от представителите на гръцката община Димотика, партньори на Свиленград по финансираната от програма ФАР Трансгранично сътрудничество с над 258 хиляди евро разработка. И археологът по проекта Станислав Илиев не пожела да коментира поднесените по време на форума факти.

Развитието на туризма в трансграничния регион и съвместното сътрудничество между Свиленград и Димотика бе основната тема на срещата. Тя е една от последните предвидени в рамките на проекта, чиято основна цел е възстановяването на Крепостта Мезек.