Мащабна екоакция приключи без разкрити нарушения
Мащабна екоакция приключи без разкрити нарушения / netinfo

Мащабна акция за борба с бракониерството на сухоземни костенурки е проведена на територията на Източните Родопи. В нея са участвали природозащитници, представители на подвижна горска стража към Регионалната дирекция по горите – Кърджали и експерти от регионалната екоинспекция в Хасково.

На четири места в Източните Родопи са блокирани пътища и са проверявани всички преминаващи автомобили. Постовете са били разположени в района на село Долно Черковище, община Стамболово и край язовирите „Студен кладенец” и „Ивайловград” . Четвъртият проверяващ екип е работил в района на Момчилград.

Целта на акцията е била да установи евентуални нарушения на природозащитното законодателство и посегателствата срещу двата световно застрашени вида сухоземни костенурки – шипобедрена и шипоопашата. Проверени са над 400 автомобила. Нарушения обаче не са констатирани.

Дейностите за борба срещу бракониерството на сухоземните костенурки се провеждат по проект на сдружение "Биосфера". През осемтте месеца на неговата реализация ще бъдат изготвени и издадени нови информационни материали, популяризиращи природозащитния статус на шипобедрената и шипоопашата сухоземни костенурки и мястото им в природата. Материалите ще бъдат разпространени в над 25 общини в Хасковка, Кърджалийска и Смолянска области.