Кръстю Кръстев със специална награда Пеньо Пенев
Кръстю Кръстев със специална награда Пеньо Пенев / DarikNews
Кръстю Кръстев със специална награда "Пеньо Пенев"
72212
Кръстю Кръстев със специална награда "Пеньо Пенев"
  • Кръстю Кръстев със специална награда "Пеньо Пенев"

Специална награда за издадена поетична книга ще бъде връчена за първи път в Димитровград днес. Тя бе учредена по идея на конкурсната комисия по присъждане на националната и международна награда "Пеньо Пенев" тази година. Първият й лауреат е считаният за доайен на пишещите в Димитровград поет Кръстю Кръстев. Надявам се, че е заслужена, коментира днес той с присъщата си скромност. Аз съм горд, че съм постоянен жител на Димитровград, никога не съм го напускал и няма да го напусна, освен когато се преселя в отвъдното, но пак ще бъда в Димитровград, каза още той.

Радвам се, че община Димитровград и общинският съвет подкрепиха тази идея и тя ще има своето достойно продължение, посочи и председателят на дружеството на писателите "Пеньо Пенев" в града Петко Каневски. 99 на сто от отличените с националната награда "Пеньо Пенев" са жители на София, с изключение на Ивайло Балабанов и Ангел Ников и без да имам нищо против живеещите в столицата поети, мисля че е налице явлението софиоцентризъм, коментира той. С уговорката, че и в останалите географски области на страната живеят и творят талантливи поети.

За историята на националната и международна награда "Пеньо Пенев", лауреатите й, развитието на поетичните празници във времето и бъдещето им чуйте Петко Каневски и Кръстю Кръстев в приложения файрл.