Контрабандни цигари във фабрични кухини на автобуси хванаха на Капитан Андреево
Контрабандни цигари във фабрични кухини на автобуси хванаха на Капитан Андреево / Митница - Свиленград

1150 кутии контрабандни цигари са открили митничарите на пункта Капитан Андреево във фабрични кухини на два автобуса, съобщиха от Митница - Свиленград. Автобус с турска регистрация, пътуващ по редовната линия от Турция през България за Румъния, пристига късно през нощта на пункта. Шофьорът и всички пътници заявили, че не носят нищо за деклариране. Въпреки това автобусът е селектиран за щателна митническа проверка, при която дежурните митническите служители откриват в тавана, над задните седалки 700 кутии /14 000 къса/ цигари с марката без акцизен бандерол. Установено е, че цигарите са собственост на двама пътници, турски граждани. В същия автобус е пътувал и румънски гражданин. В личния му багаж са открити 80 кутии /1600 къса/ контрабандни цигари.

Малко преди това при проверка на друг автобус, с българска регистрация, влизащ в страната от Турция са открити, във фабрични кухини между седалките, 300 кутии /6000 къса/  цигари без акцизен бандерол, собственост на един от пътниците, български гражданин. В личния багаж на друга пътничка от автобуса, също българска гражданка, са открити 70 кутии /1400 къса/ нелегални цигари.

Цигарите са иззети. На петимата пътници от двата автобуса са съставени актове за нарушение на Закона за митниците.

Общо 5120  кутии /102 400 къса/ контрабандни цигари, укрити във фабричните кухини на автобуси и на леки автомобили, в стекове от сокове и бисквити, в новозакупена готварска печка, са открили и задържали митническите служители на пункта Капитан Андреево от нощната смяна. Съставени са 18 акта за опит да бъдат пренесени стоки през държавната граница, за които се дължи акциз, без знанието и разрешението на митническите органи.