Конкурс за лазарски венец и носия в Димитровград. Кумичкане в село Добрич
Конкурс за лазарски венец и носия в Димитровград. Кумичкане в село Добрич / Darik News, архив

Конкурси за най-красив лазарски венец и съвременна лазарска носия организира днес по традиция димитровградското читалище "Христо Ботев" на площад България от 12 ч. Празникът е под мотото „Нека бъдем заедно на Лазаровден” и е с участието на: детски танцов състав "Тракия", групи за народни хора "Тракия", танцов състав "Тракия", вокална група при читалището със солисти Мария Писарова и Миглена Димитрова. Гости ще бъдат
групата за народни хора "Ритъм" от кв. Черноконево и  танцова група "Ритми" от.Дългопол
. Всички те ще се включат и в инициативата „Хора за хората”, която ще е също от 12 ч. днес на площада, а не в неделя привечер, както досега. За Димитровград организатор и на общоградското хора е също читалище „Христо Ботев”.

Конкурс за лазарски венец и носия в Димитровград "Кумичкане" в село Добрич
netinfo

 

Лазаровден ще отбележи и читалище „Нов път-2011” в село Добрич, където млади лазарки ще представят обичаите „Лазаруване” и „Кумичкане”. Те ще свият венци от върбови клонки и ще ги пуснат в река Банска, като на което момиче венецът е пръв, ще е кумица (водач) на групата през следващата година, информират от читалището. Желаещите да бъдат посетени в домовете си от лазарките предварително се записваха в читалището. Днес момичетата ще им гостуват, ще пеят лазарски песни и ще ги благословят за здраве, щастие и берекет, каквато е традицията в село Добрич.