Конкурс за книги от местни автори обяви общината в Димитровград
Конкурс за книги от местни автори обяви общината в Димитровград / Darik News, архив

Конкурсна сесия за издаването на нови книги от местни автори обяви за пета поредна година община Димитровград. 5 000 лв. е предвиденият и през 2015 г. за тази цел бюджет. Съгласно утвърдените от местния парламент правила за разпределяне на финансирането, средствата разпределя назначена от кмета комисия. През 2014 г. председател бе началникът на отдел „Хуманитарни дейности” Антоанета Шаркова.

Крайният срок за представяне на ръкописите сега е 21 март. Освен неиздадената си творба, всеки от кандидатите трябва да представи бюджет на проекта, като посочи и своя финансов и кадрови ресурси за реализацията му- привлечени партньори и други източници за финансиране, както и конкретната сума, която очаква от община Димитровград. Документите се подават в Центъра за информация и услуги за граждани, разположен във фоайето на общината.

 

Миналата година документи подадоха 15 местни автори, като комисията реши да бъдат финансирани осем от тях. 4 от тях получиха по 700 лв.: покойният Велчо Милев за "През окото на залеза" с политическа проза, епиграми и разкази, Румен Георгиев за стихосбирката "На словото края", Георги Янев за биографичния роман "Полъх над Тракия", Весела Недкова за стихосбирката "Небесно зелено" и краеведски труд за село Крепост на Райко Тенчев. По 400 лв. взеха тогава поетът Демир Демирев за "Върхът понякога самотен" и младата Славея Захариева с фантъзи романа "Гора от вятър". Изцяло финансирана от Община Димитровград бе дебютната книга с поезия на Диляна Христова, озаглавена "Прозоречната дама", като за целта комисията задели 1 000 лв.

И тази година е предвидени издаването на алманах с творби на местни автори за Дните на поезията „Пеньо Пенев”, които се честват през май. Сборникът ще бъде финансиран с до 1000 лв. от предвидените за книгоиздаване 5000 лв.