/ Dariknews.bg, архив
Съветници от Хасково предлагат да бъдат намалени с 30 000 лв., средствата, заложени в бюджета за културния календар и със 70 000 лв. парите в спортния календар, съобщават от кметството. Това е станало причина кметът на Хасково Добри Беливанов да разпрати ново становище, което публикуваме без редакторска намеса.
 
Силен интерес към Бюджет`2019 на Хасково

Общинските съветници орязаха почти наполовина средствата за провеждане на състезания и спортни прояви в Хасково през 2019 година. На заседание проведено на 20 февруари на комисия за определяне на Спортния календар на общината за 2019 година общинските съветници, членове на комисията настояват средствата определени за спортни събития през година да бъдат намалени от 150 на 80 хиляди лева.

Съветниците настояват да бъдат орязани средства дори за състезания, които вече са проведени и разплатени. Разходването на суми преди приемането на Бюджета на общината за настоящата година е законно в месечен размер до една 12 част от Бюджета за предходната година, затова разплатените до момента суми за провеждане на състезания съответстват на законовия ред/

Кметът на Хасково скочи на съветниците за Бюджет 2019

Комисията първоначално е разгледала подробно всички план сметки предоставени от клубовете организатори за провеждане на събитията. Преценила е кои разходи могат да отпаднат за провеждането на дадено събитие и е определила минимални суми, гарантиращи провеждането на състезанието.

Сега предлаганият от комисията спортен календар за гласуване в Общински съвет не обезпечава необходимите минимални  разходи за провеждане на събитията затова членовете на комисията , които са служители на община Хасково са против такова разпределение на средствата и подписват протокола с „Особено мнение“.

Беливанов: Няма да коментирам цветовете на лампите

Това са Велин Балкански, заместник кмет и председател на комисията, Янка Христозова - Директор Дирекция ХДОН , Светла Табакова-началник отдел ОКМДС, Андрей Делиев-Главен юрисконсулт, Деян Александров Младши експерт „Спортни дейности“.

Общинските съветници членове на комисията, които са настояли за намаляване на сумите са Александър Калемджиев, Митко Петров, Петьо Кирев, Димитър Траянов и Сунай Алиев  членове на Постоянната комисия по спорт туризъм и младежки дейности към Общински съвет Хасково.

Днес те полагат подписи под протокола от снощното заседание на комисията. Членовете на комисията настояват в спортният календар да бъде записано например вместо платените вече 3 500 лева за Международен турнир по бадминтон „Братя Касабян“ да бъдат изписани 1000.

Бюджет 2019 на Хасково се препъна в Общинския съвет

Планираното през март Републиканско първенство по карате –кадети кадетски, юноши и девойки е с планиран първоначално бюджет от 2 088 лева, сега обаче общинските съветници настояват той да бъде подпомогнат от Общината само с 1200 лева.

Вторият Международен турнир по художествена гимнастика „THE GUEEN OF AIDA“ е планиран за  5 000 лева, но ще бъде спонсориран само с 3 000 лева. Първият кръг от републикански шампионат по картинг първоначално е бил с одобрен бюджет от 2684 лева сега става с 1500 лева.

Държавното първенство по спортна аеробика е планирано със 3960 лева , но е орязано до 2 000 лева. Международният  турнир по „ Джудо и джиу –джи цу „ в началото на месец май е планиран за 4 900 лева става 3 000 лева.

Голямо е намалението за субсидията за Държавния турнир по тенис за юноши и девойки до 14 години предвиден за 11-16 май от 4 651 лева се дават само 1500 лева. Пак за Държавен турнир за юноши и девойки до 12 години по тенис в края на август-началото на септември бяха отделени 4 651 лева , съветниците настояха да бъде спонсориран само 1000 лева.

Тенис-фестивала във връзка с празниците за дните на Хасково през септември от 3 000 лева е орязан на 1000. Автородео по време на дните на Хасково планирано за 4 000 лева е със субсидия от 2 000 лева.

Детският спортен празник „Спортист на градината“ станал традиционен за Хасково е предвиден със 1000 лева но комисията преценя, че са достатъчни 445 лева.

За награждаването на спортист на годината на Община Хасково при юноши девойки, мъже жени, отбор и треньор са предвидени първоначално 11 хиляди лева, но съветниците решават, че те са прекалено много за премии на спортистите затова ги намалят на 6 000 лева.

За финансиране на класираните училища на Финални състезания на „Ученически игри“ са предвидени 5 000 лева но комисията преценя че са достатъчни 2 000 . За частично финансиране на спортни прояви през 2019 година първоначално са предвидени 20 333 лева, които в новият вариант на Спортен календар липсват.

Според кмета на община Хасково Добри Беливанов настояването за намаление на средствата за Спортен календар на общината е изключително недалновидно и той няма да одобри подобно орязване на средства.

В риск за провеждането си са почти всички спортни събития в града. Така основната част от децата и младежите на Хасково няма да имат възможност да се докоснат до спорта отблизо, да могат да се „запалят“ и те да са като връстниците си да искат и те да спортуват, а знаем колко е важен спорта за развитието на децата и младите хора.

Освен това домакинските състезания са от изключително значение за всеки един отбор  помним поговорката „У дома и стените помагат“. Но с така орязаният Спортен календар се лишават от домакинство хасковските отбори.

Не е нормално пряката общинска субсидия за частните спортни клубове да е по-висока от средствата за общинския Спортен календар. Отделен е въпросът, че със средствата раздавани „на калпак“ на частните клубове биха могли да се ремонтират общинските бази, които те използват срещу символични наеми.

Нека припомним, че има клубове, които за миналата година получиха финансиране от общината над  60 хиляди лева, а днес говорим за целогодишен спортен календар с национални и международни състезания за всички спортове за 80 хиляди лева, каза още Кмета Добри Беливанов.

Дебат по въпроса ще има утре на сесията на Общински съвет, когато ще се разглежда за втори път докладната записка за финансовата рамка на Хасково за 2019 г.