Добри Беливанов
Добри Беливанов / netinfo
Позиция на хасковския кмет Добри Беливанов относно работата на община Хасково, финансовото й състояние, получените от МС средства и предприетото за решаване на проблема с урановата вода разпространи днес пресслужбата на администрацията. Публикуваме текста без редакторска намеса:
 
      „В повечето случаи човек е устроен така, че винаги търси грешката в другите. Сигурно и аз имам грешки и една от тях е, че се доверих прекалено много на неподходящите хора.

 Няма да коментирам цветовете на лампите, но държа да споделя какво получи Хасково от централната власт през настоящия  мандат.
 

Борисов: Синята лампа за хасковския кмет трябваше да светне отдавна


    В началото на мандата бяха отпуснати с постановление на Министерски съвет общо пет милиона за асфалтиране, с които покрихме неразплатеното  асфалтиране на улиците в града  от  предходното управление. С остатъка асфалтирахме някои улици в квартал Болярово, където има канализация за отпадни води. Още триста хиляди за изграждане на дублиращи кладенци в северната индустриална зона.

     През 2017 година от Министерството за младежта и спорта получихме близо половин милион лева за  ремонта на стадион „Хасково“. От  общинския бюджет вложихме още  150 хиляди лева за да направим лекоатлетическата   пистата във вид отговарящ на стандартите.

      В края на 2018 година с решение на МС приведоха  300 хиляди за канализация на  улица Враца, но не със съдействието на депутатите от ГЕРБ. Обявихме обществена поръчка, но средствата няма да са достатъчни за изграждане на канализацията и  ще търсим допълнително финансиране, за да довършим обекта.
 

МРРБ проверява новите кладенци на Хасково

      С постановление на Министерски съвет получихме близо 2 милиона за кладенци и водопроводи за питейна вода.  Спазваме процедурите и  сроковете, като всеки месец до 10 число отчитаме в МРРБ напредъка по работата. Нямаме забележки от МРРБ.   Подчертавам за пореден път, че забавянето което се получи е заради необходимост от провеждане на законови процедури, бавене на документи от държавни институции, фирми, ВиК и Басейнова дирекция, което наложи да търсим съдействието на  министри, за да ни издадат необходимите  документи забравени с месеци по бюрата. А какво да кажем за оператора ВиК – Хасково, който само разкопава улиците без да извършва частична подмяна на компрометирани участъци от водопроводната мрежа. В същото време с редица неуредени въпроси / разрешение за водовземане, санитарно охранителни зони и др. / продава на нашите съграждани скъпа и некачествена вода.

       Логично е да зададем въпроса защо в Харманли, когато също беше установено повишено съдържание на уран във водата за     по-малко от два месеца беше направена много бързо втора проба , която се оказа в нормите. А какво беше направено  - спрени кладенци, ново изградени или нещо друго?

      За сравнение в  Хасково няма изследване на водата от месец февруари 2018 година. Т.е. нямаме актуална информация какво е    количеството на урана в питейната вода. Защо една година нямаме мониторинг на водата в Хасково въпреки, че сме настоявали за допълнителен мониторинг включително с нарочно писмо до Министерството на здравеопазването?

      Освен това четирите  от кладенците в северна зона бяха готови още през пролетта  на 2018 година. Но комисията определена от МРРБ за приемане на кладенците беше през есента на 2018 година. Около 5-6 месеца кладенците стояха готови и чакахме  комисия назначена от МРРБ за приемането им!? Логичен е въпроса  - Общината ли е виновна за това забавяне?

     Неофициалната информация е, че не са добри първите проби  на водата на кладенците в Узунджово, където трябва да изградим нов кладенец, съгласно решението на МС.  Трябва да се знае, че общината няма никакво отношение към определянето на местата за кладенците. Те бяха определени от ВиК , сумата за изграждането беше заявена също от ВиК.  Общината имаше задължението да проведе необходимите законови процедури реализира възложените обекти.  Не са едно и две мненията, че изграждането на тези кладенци не е кардинално  решение на проблема в Хасково. Това е мнението на водещи експерти в тази област, тъй като и новите кладенци ще черпят вода  от същото водно тяло. Възможно е в някой момент в тези ново изградени кладенци урана отново да бъде над нормата.

      Преди две години представихме проект в ПУДООС за изграждане на канализация  в квартал Болярово с уверението, че ще бъде финансиран.  Три пъти преработваме проекта, направен със средства на общината и чакаме... над 5 милиона са необходими за този обект.

    За водопровода за питейна вода в Маслиново историята е почти същата обещания без да се изпълнят. Със собствени средства  реализирахме първия етап. Проекта е в МРРБ , но няма отговор.... Очакваме средства за втория етап, обявихме поръчка, избрахме изпълнител сключихме договор, под условие, но средства  около милион и двеста хиляди до този момент е сме получили.
 
На фона на 300 000 за община Хасково отпуснати миналата година за изграждане на канализация на улица „Враца“ .В  краяна  2018 година, община Любимец получи 560 000 лева ремонт на сгради .Община Маджарово 550 000 също за ремонт на сгради на кметства,и от  тях 400 000  лева са за ремонт на улици в едно от селата на общината. Община Минерални бани също получава 640 000 за ремонт на улици в село Колец

В  Симеоновград също с постановление на МС се дават 820 000 за подмяна наВиК мрежа и ремонт на улица , в Община  Стамболово 700 000 за ремонт на пътища, 1 милион лева община Свиленград за пътна връзка , 1 милион в община Ивайловгра за ремонт на улици
Най- много са средствата за Харманли над 5 милиона за ремонт на стадиона и читалището .

В Хасково също се ремонтират читалища, най-големият ремонт е в читалище „Заря“ , но както знаете със средства от общинския бюджет и от трансграничен проект.
 
      Т.е. останалото, което се вижда е направено със собствени средства и с проекти по програми. Община Хасково е в стабилно финансово състояние, наред с капиталовите вложения общината изплаща наследени задължения и кредити в размер около шестнадесет и половина милиона, от които в момента са останали четири и половина  милиона, които се изплащат в срок.“