Станислав Дечев
Станислав Дечев / Областна администрация, Хасково
Кметът на Хасково в няколко поредни писма до Министерски съвет и МРРБ заявява, че няма да може да реализира намеренията си за предоставените на общината държавни имоти. Това съобщи на пресконференция днес областният управител Станислав Дечев. Той посочи, че от преписките става ясно, че кметът Добри Беливанов настоява да отпаднат условията по договара за предоставяне на имотите на ул.“Булаир“ и бившето летище Узунджово. Тези имоти бяха прехвърлени на община Хасково от МО безвъзмездно. За това придобиване има гласувано решение на Общински съвет-Хасково, с което се разрешава на тези терени да бъдат изградени парк и зона за обществено ползване на ул.“Булаир“ и да се поканят инвеститори клас А и Б за летище Узунджово. Това са условията, при които община Хасково е получила имотите и с които са се съгласили всички страни по договора, посочи областният управител.

Станислав Дечев уточни: „Вместо това, на 30 април тази година кметът на Хасково изпраща писмо до МС, в което иска да отпаднат условията по предоставянето на имотите, а именно „да не се извършват разпоредителни действия с имотите, както и да не се използват за извършване на икономическа дейност от община Хасково“. Отговорът идва от МРРБ. От министерството обясняват, че тези условия са по Закона за държавната собственост и че при невъзможност кметът да осъществи намеренията си за тези имоти, има последващи действия. Следват нови писма на хасковския кмет до МРРБ, като той във всяко от тях обяснява, че ако не отпаднат условията „общината няма да реализира планираните дейности и проекти“. Последното писмо е от 19 юли. То е изпратено до областния управител и до кмета на Хасково. Там за пореден път е разяснено, че тези терени са държавна помощ за общината и поради тази причина има условия, те да не се продават и да не се извършва икономическа дейност.

Преписка за военните имоти в Хасково
Областна администрация, Хасково

„Условията по придобиване на такива имоти са за всички кметове в цяла България. Всички имоти, придобити от държавата безвъзмездно, са с тези условия, но Беливанов настоява за промяната им специално за него. Може би трябва да наречем тази поправка „Беливанов“, но няма такава поправка?!“, коментира областният управител Станислав Дечев.

 „Тези условия по никакъв начин не спират изграждането на парк в Хасково, нито изграждането на икономическа зона на летище Узунджово от големи инвеститори от клас А“, обясни областният управител на Хасково. Станислав Дечев посочи, че е изумен и огорчен от действията на кмета Беливанов, който заявява неколкократно, че върху тези имоти няма да бъде изградено нищо. „За мен това е подигравка с обществото, защото цялата общественост и всички институции сме обединени около идеята тези терени да бъдат благоустроени и да се ползват за обществени нужди“, каза Станислав Дечев. Той още веднъж обясни, че поставените по закон условия по никакъв начин не ограничават кмета на Хасково, а напротив- защитават обществената собственост.

Станислав Дечев
Областна администрация, Хасково

„Тези имоти са нещо голямо и значимо за Хасково. Всички сме единодушни, че на ул.“Булаир“ трябва да има един прекрасен парк, единствената пречка е там да има кафе. А това е именно пречката, която е посочена в писмата на Беливанов до МРРБ. Защото всички други дейности, които са описани могат да бъдат осъществени, само кафене не може да има“, подчерта Дечев и обобщи: „Няма ясно обяснение защо кметът на Хасково прави всичко това и кои идеи не може да реализира, при положение, че тези имоти са поискани от Общинския съвет за конкретни идеи и няма пречка те да се реализират“.

„Кметът на община Хасково е този, който предизвиква този проблем. Държавата по никакъв начин не е имала намерение да си взема имотите обратно- това трябва да е ясно, заяви областният управител. С аргумента: „защото от преписките на Беливанов стана ясно, че той с лека ръка е готов да върне тези имоти на държавата. Като областен управител аз не съм съгласен с това, защото знам колко необходими и важни за града и за хората са те. Всички знаем каква язва са военните имоти за Хасково, всички искаме те да се променят и да се стопанисват. Всички, освен кметът на Хасково, според това, което той прави вече няколко месеца“, подчерта Станислав Дечев.
 
Принципал на общинската собственост е Общински съвет-Хасково, затова аз ще изпратя писмо до него, за да е наясно с тези еднолични действия на кмета. Недопустимо е това да е едноличен акт и съм убеден, че Общинският съвет трябва да е запознат с тези действия на кмета на Хасково, обобщи Станислав Дечев.
 
Кметът Добри Беливанов обясни пред Дарик, че няма намерение да се отказва от имотите. Той обясни, че по закон те не могат да се използват със стопанска цел, а само за обществени нужди. Така идеята да има кафене зад ДНА отпадала. Добри Беливанов уточни също, че едно писмо е изпратил миналата година до МРРБ и едно сега. По-голям проблем има за терена на летището край Узунджово, но за там има заявен инвеститорски интерес, посочи хасковският кмет. Пред Дарик Беливанов подчерта, че няма напрежение между него и губернатора.