Кадир Исов: Трагедията във Винево не е заради състоянието на моста
Кадир Исов: Трагедията във Винево не е заради състоянието на моста / Darik News, архив

Трагедията в село Винево, където пороят отнесе автомобил с четиричленно семейство, едва ли е можело да бъде предотвратена, дори на моста да е била извършена реконструкция. Това стана ясно от думите на областният управител на Хасково Кадир Исов.

В ефира на Дарик областният управител коментира, че не мостът е причина за инцидента и жертвите. Имало е сигнал през общината за ремонт на перилата на моста, но те едва ли са можели да спасят преминаващата кола от високите води на реката, обясни Исов.

„Както всяка година има обхождане на потенциално опасните водоеми и невралгични точки на речните корита. Към есента имаше установени два такива водоема - в община Стамболово и в община Хасково. Но случаят във Винево не знам дали е можел да бъде предотвратен. При инцидента нивото на целия път и моста е било по-ниско от височината на образувалата се вълна. А сигналът, който е подаден в общината, е за реконструкция на перилата, които в момента са паднали, но те не са причината за инцидента", обясни той в ефира на Дарик.  

„Причината за това нещастие не мога да кажа, че е в самия мост. Мостът е здрав, паднали са перилата, които са от водната страна поради високата вълна, която е прескочила моста", изтъкна той.

В нощта срещу 25 април четиричленно семейство изчезна край село Винево, след като придошла вълна отнесе автомобила, с които пътували. Четиримата - двама съпрузи, дъщеря им и внучето им, пътували към Кърджали. Часове след трагедията беше открито тялото на по-възрастната жена - 54-годишната Ресмие Хакиф Рамадан. Днес беше открито тялото и на дъщерята - 30-годишната Ширин

Исов подчерта, че продължава издирването на останалите жертви - дядото Мюмюн Хакиф Рамадан и 4-годишния Мерт. „Впрегнали сме всички наши сили - административни, доброволчески отряди от Пловдив противопожарна безопасност, общината, но все още двата трупа не са открити", заяви той.

Въпреки валежите ситуацията в област Хасково е сравнително спокойна, увери областният управител. 

„Ситуацията в областта е сравнително спокойна. Днес съм получил от всички общини данни за състоянието на речни корита, на водоеми, които имат потенциална опасност, и за щетите от поройните дъждове от петъчния ден. В две-три села в Хасково има отнасяне на асфалтова настилка, в димитровградска община има в две села наводнени същи, но нищо по-сериозно", увери още Исов.