КАБКИС в Хасково през април, няма нови серопозитивни
КАБКИС в Хасково през април, няма нови серопозитивни / netinfo
В началото на април в Хасково ще заработи Кабинет за анонимно и безплатно консултиране и изследване на СПИН. В кабинетът, който се намира в ДКЦ „Свети Георги” ще бъдат правени и изследвания за Хепатит В и С и сифилис.

До края на следващата седмица той ще бъде оборудван, ще бъде обявени конкурс за набиране на двама консултанти, двама лаборанти и дермато- венеролог. КАБКИС ще бъде разкрит в рамките на Компонент 3 на Програма „Превенция и контрол на ХИВ/ СПИН” на Министерство на здравеопазването, финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберколоза и малария.

Това е трети поред компонент на програмата за град Хасково. И през тази година в Хасково ще работят Компоненти 5 и 6, Превенция на ХИВ сред ромска общност и сред проституиращи.

Откриваемостта в КАБКИС е много по- добра и се очаква голям интерес към него- обясни пред Дарик Директорът на програмата. Д-р Тонка Върлева допълни, че от началото на годината в Хасково няма регистрирани ХИВ- серопозитивни, макар за страната да има 20 нови случая. 5 нови ХИВ- позитивни бяха открити през 2006 г. в Хасково.