Извънреден Председателски съвет за инвестиционния интерес към Димитровград
Извънреден Председателски съвет за инвестиционния интерес към Димитровград / DarikNews, Архив

Председателски съвет свиква извънредно днес първият сред равни в местния парламент на Димитровград Стефан Димитров. Повод за заседанието е обявеното миналата седмица от кмета Иво Димов инвестиционно намерение на консорциум от 5 фирми да закупи терен в Димитровград и развива логистична дейност. Внесената от него докладна е за продажба на недвижимия имот, общинска собственост между кв. Марийно и кв. Вулкан, с трайно предназначение на територията „урбанизирана” и начин на трайно ползване „ниско застрояване  до 10м, е с площ 178 240кв.м.

Искането на кмета бе решението да бъде гласувано общинския съвет най-късно да 24 юни. Това е причината и председателят Стефан Димитров да свиква по-рано Председателски съвет, уточняват от канцеларията му.

От докладната става ясно, че групата инвеститори се представлява от изпълнителния директор на българското „Булгарко” АД, а проектът им касае превръщането на димитровградската Гара Север в международен логистичен център с изграждане на едноетажен комплекс складове, включително и хладилни. Той ще започне да функционира 18 месеца след старта на строителството, като само първата година ще бъдат разкрити около 500 работни места, а впоследствие и повече, коментира миналата седмица кметът Иво Димов. Акционерното дружество е създадено в края на 1992 г. като семейна фирма в областта на строителството, дизайна и инвестициите. Изграждат бизнес, административни, жилищни и търговски сгради и комплекси предимно в София, Банско и Св. Влас. Изпълнителен директор е арх. Даниел Радев.

Данъчната оценка за имота в кв. Марийно е 8.60 лв./кв. м, а пазарната- 16.18 лв./кв. м без ДДС. Предложението е той да бъде продаден по реда на чл. 35 от Закона за общинската собственост- чрез публичен търг, като началната тръжна цена е 19.42 лв./кв. м с ДДС.