Изложба по случай 100 години от Одринската епопея откриха в Свиленград
Изложба по случай 100 години от Одринската епопея откриха в Свиленград / netinfo

Изложба по случай 100 години от превземането на Одринската крепост и 130 години от рождението на Радул Милков бе открита в Общински исторически музей - Свиленград на 13 март. Точно на 13 март 1913 г. българската армия  превзема непревземаемата дотогава Одринска крепост. Героичната военна епопея е представена в изложбената зала на музея с  документи, карти и снимки на висшия команден състав, на авиация и флот, на  боеприпаси, оръжия и униформи. Историческите събития, чийто център е Свиленград, припомни уредникът Стефан Димитров.

Името на Свиленград остава неразривно свързано с много значими и решаващи събития от началото на Балканската война до нейния край. Най-важното от тях безспорно е обсадата и превземането на Одринската крепост. Стратегическото му разположение, законите на военното изкуство и историята отреждат на Свиленград ролята на команден център, в който са планирани и взети най-важните решения на Одринската епопея.

Одринската операция започва през нощта на 11 март 1913 г. с мощен артилерийски огън. Трите ешелона на пехотата достигат до подстъпите на фортовия пояс. Рано сутринта на 12 март започва атаката с бой „На нож". През деня се включва и българската авиация. Излитащите от летището до Мустафа паша (Свиленград) аероплани подпомагат българските войски, бомбардирайки Одринската крепост. След ожесточени боеве на 13 март 1913 г. османският военен гарнизон в крепостта е разбит, а комендантът му  се предава.

Специално табло от изложбата е отделено на  кореспондентите, отразявали войната - Аугуст Стакелберг, Филип Гибс и Бърнард Грант. Гибс и Грант обобщават своите впечатления в книгата „Военни приключения с кръста и полумесеца".

В изложбата подробно е представен животът на Радул Милков - първият български и световен боен пилот, роден на 5 март 1883 г. в град Пловдив и починал на 16 февруари 1962 г. Той е командир на Първо аеропланно отделение, намиращо се в местността «Малките ливади» край Свиленград по време на  Балканската война. На 16 октомври 1912 г. заедно с Продан Таракчиев, наблюдател и бомбардировач, извършват първия боен полет в историята на авиацията в условията на реална бойна обстановка, като бомбардират крепостта Одрин. Радул Милков е и първият български авиационен кореспондент за чужбина за Балканската война.

Изложбата ще бъде открита за посетители до 15 април.