И евродепутати на оглед в българската къща на сирийските бежанци
И евродепутати на оглед в българската къща на сирийските бежанци / netinfo

Транизитният център за бежанци в Пъстрогор ще посрещне днес делегация от Европейския парламент.  В Пъстрогор се настаняват по-голямата част от прииждащите в България бежанци, но посещението на делегацията не е свързано основно с бежанската криза.

Целта на евродепутати е да инспектират източните граници на България. Делегацията ще провери как се защитават финансовите интереси на Европейския съюз, а също и как страната ни се бори срещу вноса на фалшиви стоки и контрабандата на цигари. По данни на Европейската комисия, производството на фалшиви стоки и контрабандата водят до загуби, оценявани на 1 милиард евро годишно от бюджета на Европейския съюз.

Делегацията се ръководи от германския член на ЕП от Групата на социалистите Йенс Гайер. Членовете ѝ вече се срещнаха с българския министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев. В програмата на делегацията са включени посещения на граничните пунктове в Свиленград/Капитан Андреево (България - Турция) и Кипи/Ипсала (Гърция - Турция). Евродепутатите ще се срещнат с гръцките, турските и българските митнически власти в областта, в която се срещат границите на трите страни.

Членовете на делегацията ще обменят мнения с агенцията за управление на оперативното сътрудничество по външните граници на ЕС (Frontex), както и с турските регионални власти. Ще инспектират и работата на една от петте системи за контрол с рентгенови лъчи, предоставена по предприсъединителните фондове на ЕС, която се намира на граничния пункт Ипсала.