Хасково НСИ проучване ЕВРОСТАТ
Хасково НСИ проучване ЕВРОСТАТ / Дарик радио-Хасково
Марияна Кирева
93213
Марияна Кирева
  • Марияна Кирева
Условията на живот и доходите ни ще следят и тази година от Националния статистически институт.  Проучването ще обхване  286 домакинства от Хасковска област и селата. Изучаването на бедността и социалната интеграция се прави от години насам, едновременно в България и във всички страни в Европейския съюз. После данните се обобщават  и се препращат на ЕВРОСТАТ.

Там вече са наясно с резултатите от изследването направено през 2014 и 2105 година. А то за хасковска област в общи линии изглежда така – вегетарианци по принуда, стоим на студено по принуда, нямаме пари за нови дрехи, а някои дори не могат да си позволят цветен телевизор.  Най-много обаче са тези, които не могат да си позволят почивка извън дома. 72% от анкетираните признават това. 58 % процента посочват, че не могат да посрещнат неочаквани разходи със собствени средства, 1,7 % не могат да си позволят цветен телевизор, 4 % не могат да си позволят безжичен телефон. И прехраната е проблем - 36 % от анкетираните посочват, че не могат да си позволят потребление на месо всеки втори ден, а 39 % процента се ограничават при отопляване на жилището си.

Данните представи в ефира на Дарик радио- Хасково тази сутрин Марияна Кирева, експерт от местната структура на НСИ, която координира и настоящото изследване. Новият акцент в него ще покаже колко сме здрави и колко отделяме за здраве. Чуйте Марияна Кирева в приложения файл: