/ iStock/Getty Images
Специална витрина в отдел "Изкуство" на Регионална библиотека "Христо Смирнески"-Хасково припомня световните идоли през 50-те години на миналия век.

В Хасково помагат на 16 двойки с репродуктивни проблеми

В проекта "Вкусът на времето" са включени музикални записи, книги, албуми и статии за най-прочутите певци, актьори, спортисти, художници и модни дизайнери в света от средата на миналото столетие.

Подбраните грамофонни плочи от зората на рокендрола съдържат някои от вечните евъргрийни на Елвис Пресли, Джери Лий Луис, Пол Анка и Франк Синатра. Биографичните книги на София Бенуа "Мерилин Монро.

"Живот в света на мъжете" и на Берта Браун "Грейс Кели. Как да станеш принцеса" разказват за две от най-прочутите холивудски кинозвезди на онова време наред с Джеймс Дийн, Кърк Дъглас, Марлон Брандо и други.

Община Хасково започва да изпълнява проект за по-чист въздух

Сред най-забележителните личности, белязали с таланта си 50-те години, са и изгряващият футболен магьосник Пеле, единственият вратар в света - носител на "Златна топка" Лев Яшин, френският моден "революционер" Кристиан Диор и "иконата на модерното изкуство" Пабло Пикасо, който е представен с албум с негови скулптури.

Интригуваща книга в подборката е автобиографията "Човекът от Еверест" на шерпа Тенсинг Норгей, който пръв покорява върха с Едмънд Хилъри през 1953 година. Тематичната поредица "Вкусът на времето" припомня най-известните световни личности на следвоенните десетилетия на ХХ в. във всички области на изкуството и спорта, поясняват от библиотеката.
БТА