Хасково, почивна база "Смокините"
Хасково, почивна база "Смокините" / Община Хасково
Върховния административен съд е излязъл с решение № 8835 от 6 юли по делото, образувано по касационна жалба на Община Хасково и главния архитект на община Созопол срещу решение на Административен съд Бургас, информират от хасковската община. Според бургаския съд сграда в строеж в почивния лагер на община Хасково е незаконна. Съдът в Бургас обяви и за нищожно издаденото разрешително за строеж.

Върховният административен съд счита обаче, че строителството попада в досегашната застроена територия на базата на община Хасково. Новата сграда е на мястото на компрометирани стари постройки. Тя не противоречи на законови разпоредби и затова ВАС отменя решението на Административен съд-Бургас.
 
Сградата е в горска територия, придобита през 2005 година с договор за замяна между общината и Национално управление на горите. Теренът е актуван, като публична общинска собственост през 2008 година. Решение за строеж е издадено от главния архитект на община Созопол през 2014 година. Бургаският съд твърди, че сградата е незаконна, защото липсва ПУП, който бил задължителен. В решението на ВАС обаче се казва, че това нарушение не води до нищожността на административния акт. През 2016 година е одобрен Общият устройствен план на Созопол и в него теренът на хасковската база е вписан, като почивна станция.
Решението на ВАС е окончателно .