Димитровград, фестивал
Димитровград, фестивал / Дарик радио, Хасково
Фолк фест с 350 танцьори и Панаир на занаятите в Димитровград
97794
Фолк фест с 350 танцьори и Панаир на занаятите в Димитровград
  • Фолк фест с 350 танцьори и Панаир на занаятите в Димитровград
Седмият международен фолклорен фестивал „С танците на дедите ни” започва от днес в Димитровград и ще продължи до 17 юни включително, като събира над  350 танцьори, певци и музиканти от България и Гърция. Организатори са читалище „Звездица“, ансамбъл „Звездица“ и общината с финансовата помощ на Фонд „13 века България“ и спонсори.

Четири поредни вечери – на 14, 15, 16 и 17 юни, от 18.30 ч., са предвидени концерти. Откриването е тази вечер на централния площад „България”, а останалите три концерта ще в спортна зала „Младост”.

Тази година гости от чужбина са фолклорен ансамбъл от Община Касандра, полуостров Халкидики – Гърция. По традиция в 10.00 ч. днес те ще гостуват в ОУ „Пенчо Славейков“ с концерт.  От България ще гостуват със самостоятелни концерти хасковски състави: ансамбъл „Златна Тракия” на 15 юни и ансамбъл за народни песни и танци  „Китна Тракия” на 16 юни. В последния фестивален концерт на 17 юни със съвместни изпълнения ще се представят 6 певчески групи от читалищата на селата Каснаково, Брод, Добрич, Длъгнево, Радиево и Странско, танцовите състави „Тракийци” от с. Радиево и „Нашенци” от Димитровград, както и  домакините от танцов ансамбъл „Звездица”, които ще танцуват почти всяка вечер. На 17 юни с финалния концерт на фестивала ще отбележат и 15 години от създаване на читалището „Звездица-2003г.”.

От читалището и ансамбъл „Звездица”, както всяка година, подготвят сцената в спортната зала и ще са домакини на творчески срещи с гостите. За състава от Гърция е предвидена програма с посещения на забележителности в града.

Панаирът на занаятите в Димитровград с награда "Златен шев"
Живка Тодорова

Съвместно с фестивала Димитровград от днес ще е домакин и на Малък панаир на занаятите с участието на 12 творци от Димитровград, Хасково, Пловдив, Кърджали, Смолян и Габрово. Ще има базари, демонстрации и работилници 4 поредни дни, там където се концертите – на централния площад и на площада пред спортната зала. Откриването на площад България е от 16 ч. днес, с представяне на участниците.

На 15 юни от 16 до 20 ч. майсторите ще са пред спортна зала „Младост“, където ще бъдат и в събота и неделя (16 и 17 юни) от 9 до 20 ч. Посетителите ще могат не само да закупят произведения на занаятчиите, но и сами да изработят сувенир, разказа секретарят на читалище „Звездица“ и художествен ръководител на ансамбъл „Звездица“ Антония Иванова. Чуйте я в приложения файл.