ЕДП с кандидат- кмет в Маджарово, очакват официалното име на ГЕРБ за Хасково
ЕДП с кандидат- кмет в Маджарово, очакват официалното име на ГЕРБ за Хасково / netinfo
Досегашния градоначалник на Маджарово Атанас Димитров е кандидатурата на Гражданско сдружение „Европейски демократичен път” за кметския пост на предстоящия местен вот. В Маджарово ЕДП ще се яви и с листа, чийто водач ще е досегашния СДС- лидер в града Д-р Зоя Велисонова.

В Хасково на първи тур на изборите ЕДП няма да подкрепи досегашния кмет на общината и кандидат за трети мандат Георги Иванов, обясни управителят на областният клон на ЕДП в Хасково Веселин Делитонев. Той уточни, че ще изчакат ГЕРБ да обяви официално номинацията на Антон Иванов и ще обявят своята подкрепа към него.

Като гражданско сдружение ще се преценят кандидатите на ГЕРБ, обясни Делитонев.

Ако те са десни и чисти хора, успешни в професията си ще бъдат подкрепени и от ЕДП. Там обаче, където ГЕРБ играят с леви кандидатури, хора обвързани с коалиция с БСП, ЕДП ще търси вариант за самостоятелна кандидатура или с традиционните десни партии, допълни Веселин Делитонев.

Едновременно с това ЕДП- Хасково до края на август ще разполага с подготвяната в момента програма за управление на Хасково, която ще бъде разпечатана и разпространена сред хасковлии.

Тези местни избори ще са изключително важни, защото България е пред различна стопанска перспектива, заяви от своя страна Народният представител и член на Управителния съвет на сдружение “Европейски демократичен път” Мария Капон. По думите й един кмет трябва да е модерен мениджър, да познава проблемите, да работи с европейските фондове и да разбира от финанси, защото финансовата децентрализация започва от следващата година.

Именно предстоящите местни избори и принципът на уседналост е един от коментираните по време на приемната на народния представител Мария Капон в Хасково въпрос. По думите й хасковлии се притесняват от автобусите, които ще се изсипят в региона по време на вота.

Зададени са и два въпроса с частен характер. Единият от тях е бил какво би следвало да се случи със собствениците на земи в Гърция след датата 1 януари. Какви са отношенията на страната ни с Гърция, имали възможности за реституция, компенсации или междудържавна спогодба за хора собственици на земи в гърция- за да бъде проучен въпросите Капон ще се обърне и към своя колега в Европейския парламент Николай Младенов.

По повод наводненията в страната депутатът Мария Капон заяви, че ще бъде търсена отговорност на Министър Емел Етем и нейното министерство. Според нея ЕДП е изключително обезпокоено, че България започва да прилича на Бангладеш- страна в която наводнениеята вземат човешки жертви.