Дъжд от падащи звезди ни очаква тази седмица
Дъжд от падащи звезди ни очаква тази седмица / Darik News, архив

 

Тази седмица предстои най-зрелищното космическо събитие през лятото - метеорния поток „Персеиди”. Дъждът от падащи звезди е започнал още в средата на юли, но кулминацията е на 13 август.

На 12 август метеорният поток Персеиди достига своя максимум. Това е най-силният и най-красив звезден дъжд през годината. Най-подходящото време за наблюдение на падащите звезди от нашата страна е в нощта на 12 срещу 13 август, до изгрева на Луната.

Родителско тяло на Персеидите е кометата 109P Суифт-Тътъл, която минава през 130 години. Максимумът им може да се наблюдават в този период на август всяка година.

В страните от Западна Европа е известен като „Сълзите на Св. Лаврентий”, понеже нощта на максимума на Персеидите съвпада с празника на св. Лаврентий в Католическия календар.

Обикаляйки Слънцето в определени периоди от годината, Земята минава през някои от облаците, оставени от преминали комети. Тогава се наблюдава и повишеният брой „падащи звезди”. Тези частици - остатък от кометите, навлизат в атмосферата ни с доста висока скорост, светят за кратко и изгарят, преди да достигнат повърхността на Земята.

Очаква се в „най-натовареното време” да падат десетки метеорити на час, които ще бъдат видими без специална екипировка.