Две училища в Димитровград с интерактивни дъски от Неохим
Две училища в Димитровград с интерактивни дъски от Неохим / DarikNews

Две интерактивни дъски предостави за нуждите на образованието в Димитровград „Неохим”АД. Те бяха монтирани и инсталирани в основните училища „Пейчо Славейков” и „Алеко Константинов” от  специалисти на фирмата доставчик със съдействието на екип от отдел ИОТО.

Интерактивните дъски определено са хит в системата на образованието. Те позволяват уроците да се поднасят с нужното качество посредством помощта на електронни средства, които са изключително привлекателни за децата, от една страна. От друга – ще се постигне ниво в обучението,  което е трудно постижимо само с класическата дъска, тебешира и разказа на учителя, коментира инж. Татяна Райнова - ръководител на отдел ИОТО.

Интерактивната дъска е бяла, с чувствителен слой, върху която се проектира изображение от проектор, управляван от компютър със софтуер. Трите елемента на системата – компютърът, интерактивната дъска и проекторът, са свързани помежду си и работят в една цялостна система. Към дъската има т.нар. електронни писалки, които позволяват на нея да работят по две деца едновременно, със софтуер, управляван от учителя. Така урокът минава като прожекция на филм. От друга страна учителят може да разработи свои собствени тестове и това да послужи като средство за проверка на знанията.

Много интуитивно и лесно е за децата да работят на интерактивната дъска. В дясната и долната й страна са разположени инструменти за управление. Ученикът взема електронната писалка, посочва инструмента и започва да го ползва. Така урокът за децата се превръща един вид в игра. Дъската с обратния интерфейс, който позволява да се управлява от компютъра, дава възможност детето да пише ръкописно и написаното да влиза обратно в базата данни на компютъра, така че преподавателят после да е наясно кой какво е направил, какви резултати е постигнал, обяснява още от възможностите на интерактивното пособие инж. Райнова.

Две училища в Димитровград с интерактивни дъски от "Неохим"
netinfo

И в двете учебни заведения  – ОУ „П. Славейков” и ОУ „Ал. Константинов” интерактивните дъски ще се ползват в часовете по природни науки – биология, физика, химия, както и за други предмети, по които учителите са подготвили презентационни материали.

 

Системата прави учебния процес съвременен и успешен. Благодарение и на нея учениците ни, които се представят убедително на национални олимпиади, ще могат да го правят занапред в съответствие със съвременните изисквания и критерии, посочи директорът на ОУ „П. Славейков” Снежана Ангелова и благодари за дарението. В днешно време не е достатъчно да влизаме само с тебешир в класната стая, коментира тя.