/ Община Димитровград
Дом-музей "Пеньо Пенев" в Димитровград бе дарен с изключително ценен архив на поета, който е бил запазен в продължение на 62 години от семейството на Георги Джагаров, съобщиха от Общината.

От музея оцениха т. нар. "черно куфарче" на "поета с ватенката" като най-значимото материално наследство, което някога е постъпвало в архива му. Мукавеният куфар е бил завещан на Джагаров преди самоубийството на твореца от ранния социализъм в хотел в Димитровград на 27 април 1959 година с думите: "За Георги Джагаров - поет - София".

Най-новата книга с поезия на Пеньо Пенев вече е факт

Сега той е бил донесен от Георги Джагаров - син и още няколко съмишленици, и дарен напълно безвъзмездно. "Тайните в това куфарче не са сензационни, но достатъчно важни, защото ни дават представа за "недопятата песен" на поета.

Това е посочила пред общинския пресцентър главният уредник на музея Живка Шишкова. По нейните думи, тук са предсмърният бележник на поета, култовите "черна" и "зелена" тетрадки, за които се знае от най-известните Пеньови биографи.

Сред вещите са неговият кожен зелен бележник, множество ръкописи на известни вече публикувани стихове на поета, както и такива, които вероятно щяха да се родят, ако авторът им не бе напуснал този свят.

Предложения за носител на Националната литературна награда „Пеньо Пенев” 2020 г.

По първоначална оценка на Шишкова, количеството на документите е голямо и тепърва предстои техният професионален анализ, проучване, класифициране и представяне, като бъдещата работа е огромна по обем.

Уредникът изрази и своята най-голяма благодарност към Цвета Джагарова, съпругата на поета Георги Джагаров, съхранила непокътнат и цял този безценен куфар, пренесен през десетилетия време.
БТА