Димитровградската МБАЛ Св. Екатерина пред опасност от запор на сметките
Димитровградската МБАЛ Св. Екатерина пред опасност от запор на сметките / DarikNews, архив
Димитровградската МБАЛ "Св. Екатерина" пред опасност от запор на сметките
64221
Димитровградската МБАЛ "Св. Екатерина" пред опасност от запор на сметките
  • Димитровградската МБАЛ "Св. Екатерина" пред опасност от запор на сметките

Очаквам до края на месец май или средата на юни окръжната прокуратура да излезе със становище по казуса с общинската болница в Димитровград и дълга й от над 600 000 лв. към строителната фирма на Табаков за неразплатен ремонт по договор от 2007 г. на стойност близо 50 000 лв., коментира кметът на общината Иво Димов. В събота 2 часа давах показания по въпроса, съобщи още той.

Междувременно задълженията на МБАЛ "Света Екатерина" се увеличават, посочи димитровградският кмет, като не пожела да конкретизира размера на дълга. В депозирания финансов отчет на болницата обаче, той надхвърлял предварителните му очаквания.

Всеки момент фирмата на г-н Табаков може да наложи запор върху сметките на димитровградската болница. Постъпи докладна от управителя д-р Здравко Наков, с която ни информира, че „Св. Екатерина" е получила покана за доброволно изпълнение по изпълнителен лист, издаден в полза на "Строй-ГСТ". С днешната дата размерът на задължението е вече 761 393 лв. и дружеството няма как да го изплати. Затова внасям докладна за сесията на 30 май, в която предлагам да бъде отпусната временна финансова помощ в размер на 500 000 лв. за покриване задълженията към строителната фирма, както приехме и с тазгодишния бюджет, съобщи кметът Имо Димов. Според проекта му за решение изплащането ще става на вноски не по-големи от 125 000 лв. и ще се предостави едва след сключване на споразумение между управата на болницата и на фирмата-кредитор. Споразумение с Георги Табаков подписа в края на октомври миналата година и кметът на община Димитровград.  

Г-н Табаков се съгласява изплащането на задължението по решението на Общински съвет-Димитровград от 25.10.2012г.  да се осъществи след 01.01.2013г. и няма да има претенции за в бъдеще за дължимите законни лихви и други разноски до окончателното изплащане на дълга, присъден с решението на арбитражния съд от 5.07.2012 г., гласи текстът му, разпространен тогава от администрацията.

Дългът към онзи момент бе в размер на 650 000 лв.- близо 50 000 лв. за ремонта в болницата по договора, подписан на 5.09.2007 г., в чиито клаузи е било записано, че неустойката при неизпълнение е 1 процент от сумата дневно, а споровете между страните се отнасят пред арбитражния съд. Така се стига до решението му, с което към днешна дата МБАЛ „Св. Екатерина" трябва да заплати на фирмата главницата от близо 50 000 лв. и лихви, които вече са над 600 000 лв.