Дефиле със сватбени рокли и награди за дарител и посетител в димитровградската музейната нощ
Дефиле със сватбени рокли и награди за дарител и посетител в димитровградската музейната нощ / DarikNews, Архив
Дефиле със сватбени рокли и награди за дарител и посетител в димитровградската музейната нощ
72439
Дефиле със сватбени рокли и награди за дарител и посетител в димитровградската музейната нощ
  • Дефиле със сватбени рокли и награди за дарител и посетител в димитровградската музейната нощ

Под мотото „Каква невеста си била ти, мамо” ще премине тази година Европейската нощ на музеите в Димитровград. Дефиле със сватбени рокли, дарени на местния исторически музей от димитровградчанки включва програмата, която започва от 19 ч. Най-старата рокля е от 1915 г., има сватбен костюм от 1944 г., две рокли от периода 1960-1969 г., седем от 1970-1979 г., най-много- 12, от времето 1980-1989 г. и 4 от 1990-2000 г., като общо са 27, информира директорът Елена Георгиева. Тя не скри, че димитровградските музейни работници са били провокирани от гостувалата неотдавна изложба на колегите им от Пазарджик „Родопска сватба”. За празника на Димитровград 2 септември те ще представят не само булчински рокли, но и цялата сватбена обредност за 100-годишният период от 1900 г. до 2000 г.

Дефилето тази вечер ще започне в 20 ч. Предвидена е и прожекция на тематичния филм „Тракийска сватба”, който показва ритуал в димитровградското село Ябълково. За да спазим обреда, гостите в европейската нощ на музеите ще получат и подаръци, разказа Елена Георгиева.

За първи път димитровградският музей ще връчи и две награди- за дарител и за най-активен посетител. Идеята ни е те да се превърнат в традиция и да бъдат присъждани всяка година за Деня на музеите, съобщи Георгиева.

 

Програмата тази вечер стартира в 19 ч. с общинския забавно-духов оркестър, продължава връчването на наградите и сватбеното дефиле, а след 20.30 ч. е планиран концерт, в който ще участват децата на Димитровград от детските градини, училища, клубове и школи. Музеят ще бъде отворен за посетители до полунощ. До 22 ч. ще работят дом-музей „Пеньо Пенев” и художествената галерия, където ще бъдат прожектирани филми. Още за димитровградската нощ на музеите чуйте в приложения звуков файл от Елена Георгиева.