7 отбора и Елица Тодорова във фолклорното надиграване на ЕГ Богоров
7 отбора и Елица Тодорова във фолклорното надиграване на ЕГ Богоров / DarikNews, архив

Пролетно хороводно надиграване организира от 12.30 ч. днес димитровградската езикова гимназия „Д-р Иван Богоров" за трета поредна година. За първи път обаче, фолклорното надиграване няма да бъде във физкултурния салон на училището, а в спортната зала на Димитровград. Очаква се специален гост да бъде класираната с песента си „Вода" на престижното пето място в „Евровизия-2007" в дует със Стоян Янкулов-Стунджи Елица Тодорова, съобщи директорът на гимназията Красимир Кръстев.

7 отбора са заявили участие в танцовата надпревара тази година. С 4 се представят домакините, като 3 от отборите им са ученически, а един по традиция е съставен от преподаватели. С тях ще се надиграват и отбор на учители от детските градини в общината, както и два гостуващи- от ивайловградското СОУ "Хр.Ботев".

Извън класирането във фолклорното надиграване за първи път ще играе и сборна формация ученици и учители от Свиленград.

В конкурсната програма са включени хора от различни фолклорни области: ширто, чичовото, джангурица, трите пъти, пиринска четворка, ситно шопско, дунавско, сборенка, ръка, касапско и бучимиш. Ще се играят и тракийска, добруджанска и кюстендилска ръченици.

10 бяха включените миналата година български хора от 4 фолклорни области. 7 бяха и тогава състезателните отбори- един от преподаватели в гимназия и 6 ученически, сред които два от ивайловградското СОУ „Хр. Ботев" и един от ОУ „Алеко Константинов"-Димитровград. Танцовият турнир протече в два кръга с по 5 танца, като за всеки от тях бяха отделени по 2 минути. Изпълненията и артистичното представяне на отборите оцени жури, в чийто състав бяха преподаватели от трите училища.