360 изпълнители от Хасковско ще участват на Националния събор в Копривщица
360 изпълнители от Хасковско ще участват на Националния събор в Копривщица / снимка: DarikNews.bg,, архив, Иван Стрижлев

Приключи процедурата за организация на регионалния етап в Хасковска област на XI Национален събор на българското народно творчество в Копривщица. Процедурата бе проведена от областната администрация в Хасково. Участие в събора ще вземат близо 360 човека от Хасковска област. Сред участниците има индивидуални изпълнители, танцови и певчески състави, излъчени и подкрепени от общините Хасково, Харманли, Димитровград, Тополовград и Минерални бани.

XI Национален събор на българското народно творчество в Копривщица ще се проведе на 7, 8 и 9 август 2015 г, като хасковските изпълнители на автентичен фолклор ще пеят и танцуват в продължение на четири часа, в интервала от 14,00 до 16,00 часа в съботния ден (8 август), на 6-а сцена в Копривщица.

Това издание на събора е юбилейно - ще се отбележат 50 години от създаването му. По този повод почетен патрон на събора е Ирина Бокова - генерален директор на ЮНЕСКО. Съборът в Копривщица се организира в цикличност от пет години, като значимостта му в културния живот на страната е много голяма, като се има предвид неговата популярност и посещаемост от чужбина.