31 майстори от страната идват за Панаир на занаятите в Димитровград
31 майстори от страната идват за Панаир на занаятите в Димитровград / Darik News, архив

Традиционният вече за Димитровград Панаир на занаятите започва днес. Това е четвъртото му издание и в него ще се включат 31 майстори от 11 населени места в страната. Очакват се занаятчии от София, Пловдив, Стара Загора, Габрово, Троян, Велико Търново, Плевен, Сливен, Котел, Шумен и Русе. Официалното откриване е от 10 часа днес, на площада пред спортната зала. Там ще бъде и базарът с творби на майсторите, който ще продължи до 18.30  часа. От 17.30 ч. е предвиден концерт на димитровградския ансамбъл "Звездица", чиито ръководители Антония и Веселин Иванови са организатори на панаира.

Той ще продължи до 13 септември включително. На 12 септември базарът пред спортната зала ще е от 8ч. до 14 часа. От 10ч. до 12 часа е предвиден концерт с мотото „На панаир с песни и танци” на фолклорни групи от с. Минерални бани, с. Брод, с. Каснаково, с. Длъгнево, с. Рупките (Чирпанско) и хороводни клубове от Хасково и Димитровград.

Кулминацията е на 13 септември от 10 часа, когато на площада пред спортната зала ще има ревю на димитровградски производители на облекло, а избраната чрез гласуване фирма ще получи наградата "Златен шев", която се връчва за първи път в рамките на панаира. От 11.30 ч. е награждаването за най-атрактивен занаят, който ще бъде определен също чрез гласуване. Базарът на майсторите ще бъде до14 часа. По традиция участниците в него ще дарят свои произведения на организаторите от НЧ "Звездица" за реализиране на идеята им с тях да бъде оформена музейна сбирка.