30-годишнина чества Домашният социален патронаж в Любимец
30-годишнина чества Домашният социален патронаж в Любимец / Община Любимец

30 години от своето създаване отбеляза Домашният социален патронаж в Любимец. Празника споделиха настоящи и много бивши служители. От името на кмета на общината Анастас Анастасов ресорният заместник  Илия Илиев благодари на всички за всеотдайността, професионализма и разбирането им към нуждите на хората, за които се грижат ежедневно. Той връчи на управителя на Домашен социален патронаж Николина Милчева поздравителен адрес и букет цветя. „Вече 30 години Домашен социален патронаж дава вяра на нуждаещите се възрастни хора, че не са сами и че могат да разчитат всеки ден на топла храна, добро обслужване, внимание и разбиране”, каза тя.

Специален музикален поздрав към всички служители отправи един от доайените в патронажа Величка Енгьозова- виден фолклорен изпълнител и ръководител на женска група за автентичен фолклор в местното читалище.

30годишнина чества Домашният социален патронаж в Любимец
netinfo

Разнасянето на храна по домовете на възрастните хора от община Любимец започва на 16 септември 1986 г. Тогава Домашния социален патронаж се помещава в стола на Завода за металорежещи машини. В началото социалното заведение е било без собствена материална база и с 30 потребители. Основната му дейност е била единствено приготвяне на храна и разнасянето й. Домашния социален патронаж вече се утвърди като стабилно социално звено, с добре оборудвана материална база, с административни офиси, кухненски блок, разливни и складови помещения. Използват се три автомобила за разнос на храна, а услугата  се предлага на 280 лица от града и селата. Освен приготвянето на храна, днес заведението предлага комплексно обслужване на възрастните хора в общината – медицински услуги, помощ при пазаруване, поддържане на личната хигиена и хигиена на обитаваното жилище и др.

При приготвяне на храната екипът се води от специфичните потребности на различните потребители от съответните възрастови групи. Разработените месечни менюта са съобразени с тяхното физическо и здравословно състояние.

 

В последните години Община Любимец се утвърди като общинска структура със социално ориентирана политика, като водещ фактор и приоритет в управлението й са добрите условия за живот на всички възрастови групи от населението, отчитат от администрацията й. Усилията за подобряване качеството на съществуващите социални услуги, както и за разкриването на нови, алтернативни форми на социално обслужване, ще продължат и занапред, гарантират от общината.