154 нови продукта в новия лекарствен списък от днес
154 нови продукта в новия лекарствен списък от днес / netinfo

154 нови лекарствени продукта съдържа новия лекарствен списък влязащ в сила от днес. Списъкът на НЗОК съдържа 882 лекарствени продукти, от които частично ще се заплащат 740, а напълно заплатени от здравната каса ще са 142.

197 са продуктите отпаднали от списъка, като 128 от тях заради непредставени оферти. Въпреки това новият списък ще заплаща повече лекарствени продукти на повече здравноосигурени лица. В същото време пациентите ще заплащат по-малко средства за лечението си с частично платените продукти.

Най-голямо намаление на цените беше договорено за лекарствата, включени в програмите за скъпоструващо лечение. Ще продължат да се заплащат лекарства по програмите за лечение на множествена склероза и за лечение на хронични вирусни хепатити и цирози за лица над 18-годишна възраст.

Припомням, че Лекарственият списък влиза в сила с анекс към Националния рамков договор за 2006. Всички лекарства, включени в него, са разрешени за производство, внос и употреба в страната от Изпълнителната агенция по лекарствата.