1000 порции коледен кебап готвят в юнашки тиган на площада в Димитровград
1000 порции коледен кебап готвят в юнашки тиган на площада в Димитровград / Darik News, архив

Юнашки коледен кебап, за който ще бъдат използвани 100 кила месо, ще приготвят от 8 ч. тази сутрин на централния площад в Димитровград в атрактивния гигантски тиган, който за първи път гостува в града. По данни на организаторите от общината той е близо 3-метров и в него могат да се приготвят около 1 000 порции. Необходимите за кебапа месо, 70 кг лук, 50 кг гъби, 30 кг моркови и грах са осигурени от дарители, информират от администрацията.

Атракцията е част от вече традиционния кулинарен конкурс „Коледна трапеза“, която за поредна година събира на площад „България“ желаещите да демонстрират рецептите си. Близо сто са вече заявените в 4-те състезателни раздела: „Обредни хлябове и пити”, „Постни ястия”, „Месни ястия” и „Сладки изкушения”, като всеки от участниците може да участва с неограничен брой ястия. За класираните от журито на първите три места в отделните категории, са осигурени награди, като фондът е общо близо 1000 лв. От общината уточняват, че тази година в състава му освен местни майстори-готвачи, ще е и доц. Кремена Минковска от пловдивския Университет по хранителни технологии. В 12 ч. днес комисията ще стартира оценяването, а след финала част от ястията ще бъдат предоставени за благотворителната гражданска инициатива „Щедър хладилник”.

 

От 10 ч. започва програмата на площад България, като за първи път тази година паралелно с конкурса „Коледна трапеза” ще бъде запален и "Големият Коледен бъдник". Състави от местни читалища ще пресъздадат уникални ритуали от тракийския край, свързани с предстоящите коледни празници, съобщават още от община Димитровград.