Защо за един олигарх цената на тока да е 7,5 ст, а за майка ми с 220 лв. пенсия да е 21 ст?
Защо за един олигарх цената на тока да е 7,5 ст, а за майка ми с 220 лв. пенсия да е 21 ст? / 100 вести

Вестник „100 вести“ представя гледната точка на Симеон Цачев, представител на малкия бизнес в Габрово, който се обяви против протестите на бизнеса за цената на тока и представи своите аргументи за това.

Той съобщи още, че е подготвил и листовки, с които да информира хората, че тези протести са неоснователни. Протестите се проведоха вчера преди обяд пред сградата на Министерски съвет с шествие до Народното събрание.

Дойдох в редакцията на „100 вести“, казва Симеон Цачев, за да покажа, че този протест не остава без реакция. Защото повечето от хората нямат представа за какво става въпрос. Токът за едрия бизнес е на цена 7,5 стотинки.

Това е електроенергия, закупена от АЕЦ „Козлодуй“, която е държавна и е продадена на тях за тази цена. Едрият бизнес е против вдигането на тази цена от Комисията за енергийно регулиране, която щеше да стане някъде към 9 стотинки – не мога да кажа точно колко. Но те са против това нещо, защото развиват Марксиско-Ленински далавераджийски капитализъм.

Другото, което ме възмущава, е унизителното отношение към наемния работник – този, който плаща 21 ст. за тока в дома си и от чиято заплата се вземат сигурно и за тока на фирмата.

Още теми от изданието днес:

По някои улици на севлиевското село Градище баби и дядовци подтичват... И не защото бързат, а защото не се знае дали няма да им налетят кучетата на техния съселянин Х., които от години се разхождат свободно, тероризират минувачите и няма кой да застави собственика им да ги прибере в двора си.

Недоволството на хората е стигнало дотам, че са поискали изселването на собственика и кучетата му.

Общо 76 зрелостници са подали заявления да се явят на поправителната матура по български език и литература, съобщи началникът на Регионалния инспекторат по образование Георги Маринов.

За втория държавен зрелостен изпит има подадени най-много заявления за изпита по биология и здравно образование – 32, следва ги география и икономика – 31, и философския цикъл – 25.

Днес е последното заседание на ОбС в Севлиево преди лятната ваканция. Пред репортер на „100 вести“ кметът на Общината д-р Иван Иванов коментира предложенията в дългия дневен ред на заседанието.

Те са доста разнообразни по тематика и съдържание. Общо 31 предложения съм направил пред местния парламент по важни за Общината проблеми, за които се иска санкцията на ОбС.

Едно от важните е предложението за подпомагане на общинската болница МБАЛ „Д-р Стойчо Христов“ с 50 хил. лв. за покриване на задължение към „Енерго-про“ за използвана електроенергия през последните месеци.