Започва Международният фестивал на спектаклите за един актьор БГ МОТ
Започва Международният фестивал на спектаклите за един актьор БГ МОТ / Дарик Габрово

 

Днес стартира третото издание на Международния фестивал на спектаклите за един актьор "БГ МОТ". Изявата е част от международната верига на фестивали към ЮНЕСКО. Тази година ще участват 8 постановки, от които 5 чуждестранни и 3 български. Чуждите спектакли са от Косово, Литва, САЩ, Словакия и Румъния. Седем от представленията ще участват в конкурсната програма и ще се борят за трите статуетки БГ МОТ.

Тази вечер събитието стартира в Кукления театър в 18 часа с представлението "Актьор в кутия" от Косово. От 19 часа ще бъде показана пиесата "Секс, наркотици и рокендрол" с Асен Блатечки. Третата постановка е от Литва и се нарича "След спектакъла".

Статуетките "БГ МОТ"  се връчват за цялостен спектакъл и за най- добра мъжка и женска роля. Председател на журито ще бъде Нина Мазур от Румъния. Другите двама членове са Мариус Донкин и Александър Лобанов от Якутия.

"Очакват ни много интересни и разнообразни спектакли, подходящи за много вкусове и възрасти", каза директорът на Габровския драматичен театър Невена Митева. Според нея, сигурно ще си личи, че изданието тази година се прави по време на криза. Причината е, че Министерството на културата е спряло сесията за фестивали и тази година нито един български майски фестивал няма да получи финансиране.

"Ние ще го направим с месечната субсидия, която получаваме от Общината и с малко собствени средства", допълни Митева.