Рехабилитация на пътя Габрово-Севлиево
Рехабилитация на пътя Габрово-Севлиево / DarikNews.bg
Започна рехабилитацията на пътя Габрово-Севлиево. По един от участъците на това трасе – отсечката между Габрово и село Драгановци, стават най-много катастрофи в целия регион. Очаква се след края на ремонтните дейности това да се промени. Трафикът между двата града в сутрешните, обедните и вечерните часове е съизмерим с този в Габрово, което е обусловено от сериозната икономическа обвързаност между Габрово и Севлиево.
 

Започва рехабилитацията на 12,6 км от пътя Драгановци – Габрово

 
На символичната първа копка присъства Дончо Атанасов, председател на Управителния съвет на Агенция Пътна инфраструктура.
 
„Ще има около 27 км. рехабилитирани и това са два лота – 11 и 12. Единият е с дължина 13 км., а другият - 14 км. Този който сега започваме, е от село Драгановци до Габрово. Ще има и малко реконструкция на входа на Габрово. През този сезон се съсредоточаваме да изпълним тази част. Всички други мероприятия – почиствания, изкърпвания и други, ще бъде направено, докъдето времето ни позволи. Най-вероятно при този засилващ се трафик ще се наложи ново проектиране, но сега говорим за това, което ни позволява програма „Региони в растеж”. И на мен ми се иска да направим магистрали навсякъде, но...Този проект повтаря трасето, което съществува в момента, но с ново отводняване, рехабилитация на съоръженията. Проектът ще бъде хубав и красив. Уверявам ви в това.”
 
В участъка съществуват седем големи съоръжения, които ще бъдат ремонтирани. Предвижда се рехабилитация на настилката, автобусни спирки и съществуващи пресичания. Строителството е разделено на два етапа, а трасето преминава през три населени места – село Драгановци, село Яворец и град Габрово. Отводняването е повърхностно и се извършва с облицовани и необлицовани пътни окопи, бетонови бордюри, риголи, италиански улеи и водостоци. Голяма част от необлицованите окопи се предвижда да бъдат облицовани и да се положи дренаж.

Сумата, която се влага е 11 486 202 лева, от които 9 763 272 лева е финансиране от Европейския съюз.