Започна изграждането на център за предоставяне на услуги по проект за социално включване
Започна изграждането на център за предоставяне на услуги по проект за социално включване / Дарик Габрово

Първа копка на нов център за предоставяне на пакет от услуги за деца от 0 до 7 години и техните родители, принадлежащи към уязвими социални групи, направиха временно изпълняващият длъжността кмет на Община Севлиево инж. Любомир Тотевски и инж. Адриан Станчев - управител на софийска фирма, която ще изпълни строителните и ремонтни дейности. Изграждането на центъра е по проект на Община Севлиево „Равен шанс за всички"- предоставяне на пакет от социални, здравни и образователни услуги за превенция на риск от социално изключване в ранно детско развитие".

Той се реализира по проект за социално включване на Министерство на труда и социалната политика, финансиран от Световната банка. Проектната разработка включва няколко вида дейности. Първата, с която стартира проектът, е изграждане на новия център с подходящи помещения за предоставяне на социални, здравни и образователни услуги на територията на цялата община и реконструкция на детска градина „Радост 2", в която основно ще бъдат предоставяни образователни услуги.

Строителните работи трябва да приключат за осем месеца, а предвидените средства по проекта са в размер на 513 536 лв. от одобрените общо 815 686 лв. Останалите 302 150 лв. са за реализирането на услугите, които ще стартират след месец май 2012 г. Още 93 000 лв. са осигурени от Общината за изготвяне на идеен и работен проект, авторски и строителен надзор, за ново обзавеждане и оборудване.

Целевата група, към която ще бъдат насочени дейностите е за деца на възраст от 0 до 7 години и техните родители, принадлежащи към уязвими социални групи. Дейностите ще бъдат базирани основно в новопостроения център и детска градина "Радост 2". Мобилен екип от специалисти ще обикаля селата от общината и ще работи с децата и родителите в риск. Ще бъде изграден център за ранна интервенция на уврежданията, в който навреме ще бъдат диагностицирани специфични заболяванията и ще се предлага помощ и подкрепа на родителите. Паралелно с това ще се сформира консултативен съвет с представители на всички институции, имащи отношение към децата от 0 до 7 години.